Istorija korišćenja stakla kao materijala od koga se pravi ambalaža seže daleko u prošlost, čak u drevni Egipat 3000 godina pre nove ere. Pošto je njegov kvalitet izdržao test vremena, skloni smo da kvalitet proizvoda ocenimo višom ocenom ukoliko je proizvod u staklenoj ambalaži. Ako na staklo kao na sekundarnu sirovinu pogledamo iz perspektive reciklera staklo dobija čistu desetku jer je to materijal koji se 100% može reciklirati.

Staklena ambalaža ne skriva proizvod već ga ponosno ističe što stvara poverenje u proizvod. Čvrstina, transparentnost i biološka neaktivnost samo su neke od osobina stakla koje proizvodu u staklenoj ambalaži garantuju bezbednost. Staklo je prirodan, nepropustan materijal koji nema negativan uticaj na proizvod koji se u njega pakuje.

Staklo ima i svoje mane kao što je velika potrošnja energije pri proizvodnji i njegova težina. Tu kao superheroji uštede energije na scenu stupaju recikleri. Reciklažom stakla smanjuju se potrebe za eksploatacijom sirovina poput kvarcnog peska i štedi se energija za proizvodnju stakla.

Jedna tona recikliranog stakla štedi:

– 42 kVh električne energije.
– 5 litara nafte
– 2 kvadrata prostora na deponiji
– oslobađanje 7,5 kilograma emisija štetnih gasova koji            zagađuju vazduh
– 1.330 kilograma peska.
– 433 kilograma krečnjaka.

Prozirno staklo koje se u svetu reciklaže naziva belo ima i svoje poznate varijetete u bojenom staklu kao što je zeleno i braon staklo. Obojena stakla imaju različit sastav pa se ne treba iznenaditi ako na mestima za odlaganje staklenog otpada vidimo odvojene kontejnere za belo, zeleno i braon staklo. Kada se sa stakla otkloni ostali otpad poput aluminijuma, plastike ili papira, staklo se usitnjava, ponovo topi i zatim započinje novi životni vek u vidu savršene ambalaže za novi proizvod.
Sledite nekoliko jednostavnih saveta kako bi olakšali recikliranje stakla: – Isperite boce i tegle kako biste uklonili prehrambeni otpad – Uklonite poklopce iz tegli i boca. – Pokušajte da ne razbijete ambalažu. Iako će se staklo na kraju slomiti, čvrsta ambalaža je sigurnija i lakša za sortiranje. – Ako vaše lokalno javno komunalno preduzeće ima sistem koji ima odvojene kante za reciklažu, obavezno ih koristite. – Ne kontaminirajte sistem za reciklažu starim sijalicama, staklenim prozorima ili ogledalima. Ovi predmeti se ne recikliraju na isti način.
Kako prepoznati da je staklena ambalaža proizvoda koji ste iskoristili reciklirana? Na staklenoj ambalaži potražite oznaku „trougao – reciklaža“ ili kombinaciju slova i brojeva „70 GL“ za belo staklo, 71 GL za zeleno staklo ili 72 GL za braon staklo. Da biste bili sigurni da će vaša staklena ambalaža biti ponovo reciklirana odložite je na mesto za odlaganje staklenog otpada. Takođe, ako je proizvođač vašeg proizvoda korisnik usluga EkoStar Paka možete biti sigurni da ukoliko vaša staklena ambalaža završi na otpadu i u tom slučaju ona će biti reciklirana. Staklo kao ambalaža ima izuzetno široku upotrebu ali ona nije jedina. Staklo je cenjen materijal u građevinskoj industriji, elektroindustriji, hemijskoj industriji, automobilskoj industriji, medicini, optici, dekoraciji enterijera, industriji nameštaja, arhitekturi, vojnoj industriji.