Staklo kao ambalaža ima izuzetno široku upotrebu ali ona nije jedina. Staklo je cenjen materijal u građevinskoj industriji, elektroindustriji, hemijskoj industriji, automobilskoj industriji, medicini, optici, dekoraciji enterijera, industriji nameštaja, arhitekturi, vojnoj industriji. Ovako široka primena stakla kao materijala govori nam da čovek ima poverenje u staklo kao materijal i da dosta vremena posveću razmišljajući o tome kako da ga iskoristi.
Staklo u domaćinstvu, ukoliko nije lomljeno, vrlo retko se baca. Pažljivo se odlaže i tamo čeka svoju ponovnu upotrebu. Ovaj slučaj je najčešći kada je u pitanju staklena ambalaža jer se ona u većini slučajeva može ponovo iskoristiti za pakovanje hrane i napitaka. Dok razmišljate o svojim skladištima staklene mabalaže, policama, kredencima, špajzevima i podrumima u nastavku teksta pročitajte tri saveta šta sa staklenom ambalažom nakon upotrebe.
1. Prazna boca puna kreativnosti
Zbog zahtevnog procesa izrade staklenoj ambalaži kada je dizajn u pitanju se posvećuje mnogo više pažnje. Često dolazimo u situacije da čuvamo neku staklenu ambalažu samo zbog njenog interesantnog oblika. Kada se desi ljubav na prvi pogled započinje apciklaža, traženje namena staklenoj ambalaži. Staklene boce često postaju vaze za cveće ili boce u kojima se gostima poslužuje voda. Takođe se staklene boce koriste za kreiranje interesantnih lampi dok se u zanimljivim teglama čuva vredan nakit ili ukusni kolačići i bombone. Zaključujemo da ukoliko se malo više truda i kreativnosti uloži u dizajn staklene ambalaže velika je verovatnoća da će ona i nakon upotrebe proizvoda nastaviti svoj život u svkodnevnoj upotrebi.
2. Sterilisano staklo – bezbezdno staklo
Kada odlučite da staklenu ambalažu ponovo koristite za čuvanje hrane i napitaka korisno je znati kako u kućnim uslovima da sterilišete staklenu ambalažu. Tegle i flaše, koje se najčešće koriste za pakovanje hrane i napitaka, prvo dobro operete sredstvom za pranje sudova. Kad se kratko ocede a spolja ih obrišite ubrusom ili kuhibhskom krpom koja ne ostavlja dlačice. Takođe, ukoliko želite da budete potpuno sigurni tegle možete par minuta prokuvati u ključaloj vodi i po vađenju iz vode samo kratko ocediti. Na kraju u zagrejanu rernu, na maksimalno 100 stepeni, ubacite pleh na kome su poređane tegle tako da im otvor bude okrenut nadole, i stavite ih da se greju 15-20 minuta. Prilikom vađenja tegli iz rerne budite pažljivi jer će staklo biti vrelo. Ukoliko tegle ili flaše koristite za zimnicu sa punjenjem možete započeti dok je staklena ambalaža još topla.
3. Staklo na putu za reciklažu
Kada iskoristite proizvod koji ima staklenu ambalažu i želite da je reciklirate ovaj savet nemojte zaboraviti. Da biste olakšali proces reciklaže staklene ambalaže bitno je da sa nje ukonite sve što nije staklo. Staklena ambalaža na sebi ima najčešće delove koji su od aluminijuma i plastike kao što su zatvarači i papir u vidu etikete ili opisa proizvoda. Bitno je da pre odlaganja staklene ambalaže sa nje uklonite ove druge materijale kako bi se kasniji proces separacije otpada ubrzao i uštedela energija u otklanjanje ovih materijala sa stakla. Tako očišćeno staklenu ambalažu možete odložiti u kontejnere za staklo koji su najčešće zelene boje.