Novogodišnja euforija svake godine iznova i iznova decembar učini periodom godine drugačijim od bilo kog drugog. Tada imamo potrebu da svoje okruženje činimo posebno lepim kako bismo staru godinu ispratili i Novu godinu dočekali kao najdražu tetku koja donosi najlepše poklone. Pored ukrašavanja prostora pa neretko i sebe u cilju proslave Nove godine ne treba ispustiti iz vida da naši ukrasi možda mogu da naruže našu životnu sredinu. Zato evo par saveta kako da novogodišnja euforija postane ekoforija.

Svetlucanje, blještavilo, sjaj… sastavni su detalj dana u kojima proslavljamo Novu godinu. Tržište je preplavljeno jeftinom i raznovrsnom novogodišnjom rasvetom. Sigurno već u svom domu imate nekoliko električnih svećica koje su pregorele i samo će u jednom trenutku završiti u smeću jer ne mogu lako da se poprave.

Naš savet kada je u pitanju novogodišnja rasveta je da posegnete za svojom kreativnošću i od iskorišćenih tegli napravite zanimljive fenjere. Tegle možete oslikati novogodišnjim motivima i u njih staviti sveće koje su ekološki prihvatljivije u odnosu na električne svećice. Kada se sve završi, tegle odnesete na neku od lokacija gde se vrši reciklaža. Mapu lokacija koju vam mi predlažemo možete pronaći ovde.

Osnovna škola nije bila tako davno da ne možete da se prisetite decembra i neverovatnog dečijeg ushićenja kada učiteljica svečano kaže da je došao taj dan kada od papira seckamo pahulje i ukrašavamo prozore u učionici. Da, sreći nije bilo kraja. Zato vam savetujemo da probudite dete u sebi i ponovo uzmete makaze u ruke i započnete sa seckanjem i pravljenjem čipkastih pahulja, lanaca i zvezda od papira. Na kraju po završetku praznika možete bez brige i kao opuštanje od stresa zgužvati taj papir i odložiti ga na reciklažu.

Nova godina se ne može zamisliti bez ukrašene jelke koja je zaštitni znak ovog praznika. Baš zbog njene simbolike i centralnog mesta predstavlja priliku da kroz nju predstavimo i neke svoje životne principe kojih se držimo. Ukoliko držite do zaštite prirode i životne sredine savetujemo vam da jelku kupujete sa busenom nikako sečenu. Ukoliko se odlučite za plastičnu jelku onda odberite neku koja će vam poslužiti više godina. Takođe možete biti kreativni i napraviti nešto nalik drvetu što će za vas predstavljati jelku.

Kada smo kod ukrašavanja novogodišnjeg drveta tu dolaze svi spomenuti materijali pogodni za recikliranje u obzir, staklo, aluminijum, papir, plastika… kojima ćemo uz male prepravke udahnuti novi život u vidu ukrasa za nšu jelku. Takođe možete iz prirode pozajmiti suvo lišće, šišarke, razno semenje i od njih napraviti ukrase, akada se Nova godina završi jednostavno ih vratiti prirodi.