Sa ciljem da uključimo što veći broj Javno komunalnih preduzeća širom Srbije u svoju mrežu saradnika, u okviru akcije SORTIRAJ, UBACI, RECIKLIRAJ U SVOM GRADU!, nastavljamo da ulažemo u opremu za sakupljanje kako bi građanima proces reciklaže bio olakšan.

Sa JKP Vodovod Mionica iz Mionice smo započeli saradnju krajem prošle godine sa ciljem da uspostavimo i razvojamo sistem razdvajanja otpada u ovom gradu. S obzirom da grad tek uvodi sistem odvajanja, dodelili smo im za početak opremu za sakupljanje kartonske, PET i staklene ambalaže koja će biti na raspolaganju građanima i ugostiteljskim objektima. Kako bi ceo proces bio kompletan, obezbedili smo gradu i vozilo koje će javno komunalnom preduzeću omogućiti efikasno prikupljanje ambalažnog otpada.

Razdvajanje otpada igra ključnu ulogu u očuvanju životne sredine i stvaranju ekonomskih i društvenih benefita. JKP Vodovod Mionica  je samo jedno od 28 komunalnih preduzeća koje je u mreži saradnika Ekostar Pak. Za početak, ustupili smo gradu vozilo za sakupljanje, 24 kontejnera za sortiranje kartonske, PET i staklene ambalaže kao i 30 kanti za sakupljanje staklene ambalaže u ugostiteljskim objektima. Paralelni korak je edukacija. Građani moraju biti informisani o tome kako pravilno razvrstavati svoj otpad prema vrstama materijala. Ovo je ključno za efikasnost procesa recikliranja, jer pravilno razvrstavanje omogućava korišćenje materijala u postrojenjima za reciklažu.’’- istakla je Bojana Perić, direktorka operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom Ekostar Pak.

Kontejneri za reciklažu su postavljeni na sledećim lokacijama:

  1. Banja Vrujci – pekara Kovačević, glavna ulica

https://maps.app.goo.gl/QfGrQj9P5z28EiRT9

  1. Banja Vrujci – Dom Zdravlja, glavna ulica

https://maps.app.goo.gl/rpxZtPEzojvuKwqs8

  1. Banja Vrujci – preko puta škole, Piskavice

https://maps.app.goo.gl/KkCc5x5PAGmttXyL9

  1. Banja Vrujci, ulica Višnje

https://maps.app.goo.gl/nXqZYfitShyoubtM8

  1. Mionica – kod Osnovne i Srednje škole

https://maps.app.goo.gl/QJKdPioc1hemNuFx9

  1. Mionica – preko puta Trga V. Živojina Mišić 

https://maps.app.goo.gl/ydZQQgfgJg71r9AfA

  1. Mionica – parking kod stambene zgrade, ul Miloša Milićevića 

https://maps.app.goo.gl/RQFAKFvyZv6iPTr36

  1. Mionica – linijski park Mionica – kod stadiona

https://goo.gl/maps/fFyF6bUzmtMTNs9S8