Dečja knjiga “Tajne zelenog solitera” – jedinstvena priča o prijateljstvu, ljubavi, ekologiji i tajnama prirode

Knjiga za decu uzrasta od četiri do osam godina, “Tajne zelenog solitera” je edukativna, emotivna, neobična i poučna priča o dobroćudnom šumaru koji je, pred sam početak zime, pronašao izgubljeno mladunče veverice. Pružajući joj zaštitu, odvodi je u svoj dom i paralelno sa njenim odrastanjem, kroz uzbudljive avanture, upoznaje je sa zakonima prirode, kako bi je, s proleća, vratio u prirodno stanište – šumu. Kroz doživljaje glavnih junaka, šumara Časlava i veverice Cice, zadatke i igru, deca će, uz živopisnu priču, na autentičan, zabavan, poučan i zanimljiv način saznati puno o prirodim procesima i otkriti tajnu zelenog solitera. Uporedo sa tim, kroz ovu knjigu, gradi se emotivan i topao odnos između čoveka i veverice, pa je njena dodatna vrednost i u tome što će najmlađi, uz “Tajne zelenog solitera”, razvijati i empatiju prema ljudima i životinjama.

Knjiga je, uz podršku kompanija Ekostar Pak i Jaffa Crvenka, objavljena kao prvo izdanje za decu IK “Dedić”, i može se naći u svim boljim knjižarama širom Srbije.

“Ljubav prema prirodi, a posebno prema šumama, bila mi je je motivacija da napišem ovu knjigu. Želela sam da mališane, kroz priču o jednom neobičnom prijateljstvu šumara i veverice i njihove avanture, upoznam sa zakonima prirode, čvrsto verujući da će na taj način ova knjiga kod njih razviti svest o očuvanju životne sredine, empatiju prema ljudima i životinjama. Ako uspemo da kod dece probudimo ljubav prema prirodi, stvaramo najbolji osnov za formiranje ekološke etike i ekološke svesti usmerene na zdrav odnos prema životnom okruženju.” ističe autorka Sanja Matijašević.