Ekostar Pak je na poziv Privredne komore Srbije, uzeo učešće u studijskoj poseti Sloveniji koja je organizovana u okviru privredne i međukomorske saradnje dve republike. Studijska poseta Sloveniji i susret srpskih i slovenačkih preduzeća je organizovan u oblasti zaštite životne sredine i zbrinjavanja opasnog otpada i to u periodu od 22.- 24.marta 2011. Cilj posete je bio proširenje privredne saradnje i povezivanje srpskih i slovenačkih privrednika u ovoj oblasti.

U okviru ove studijske posete organizovano je predavanje u Privrednoj komori Slovenije gde su slovenački privrednici iznosili brojne informacije o novim regulativama EU, njihovom prilagođavanju istim, kao i način poslovanja u oblasti upravljanja otpadom i značaj ulaganja u sistem i njegovo osavremenjavanje. Ekostar Pak je kao operater sistema, ostvario značajne kontakte sa proizvođačima opreme za transport i preradu otpada, što bi trebalo da doprinese poboljšanju kvaliteta poslovanja u ovoj oblasti u Srbiji.

Poseta je obuhvatila i obilazak velikih sistema: Revoz, koji je kao veliki proizvođač automobila Renalut, uspostavio veoma efikasan i uspešan sistem upravljanja otpadom. U Revozu je prezentovana primena zero waste sistema, koji obezbeđuje minimalan uticaj na životnu sredinu, a koji se već godinama uspešno primenjuje. Pored toga, organizovan je i obilazak operatera za zbrinjavanje otpada Surovina i Kemis, koji se bave skupljanjem, skladištenjem i zbrinjavanjem opasnog i neopasnog otpada u industriji, životnoj okolini i domaćinstvima, kao i specijalnim čišćenjima u industriji.

Podršku i pomoć delegaciji dala je Ambasada Srbije u Sloveniji, posebno Dragana Đurica, ekonomski savetnik ambasade.

Sve slike možete pogledati u GALERIJI