Preko 1000 volontera na 50 lokacija u Srbiji bilo je deo najveće ekološke globalne akcije “Svetski dan čišćenja” (World Cleaning Day) održane 15. septembra 2018. godine.  Time se Srbija priključila i zvanično najmasovnijoj građanskoj akciji u istoriji planete, u kojoj je ove godine učestvovalo 144 zemalja sveta i preko 13 miliona volontera.

Pokret “ Let’s Do It”, glavna pokretačka snaga ove akcije, nastao je 2008. godine u Estoniji, da bi zatim prerastao u globalni pokret koji okuplja ekološke aktiviste sa svih meridijana, ujedinjene u ideji da Zemlja mora postati čistije i zdravije mesto za život. Uklanjenje divljih deponija, sakupljanje smeća iz parkova, šuma, reka, ali iz urbanih prostora osnovni je cilj događaja koji je u Srbiji prvi put ove godine okupio veliki broj građana, udruženja, kompanija, sportskih klubova, škola.

Čak je i ambasador Sjedinjene Američke Države lično, Kajl Skot, zajedno sa osobljem ambasade čistio Dunavski kej, dok su mu podršku pružale domaće ekološke snage – Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, i državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine, Ivan Karić.

Trash Hero Beograd bio je zadužen za organizaciju kako WCD kampanje na nivou Srbije tako i pojedinačnih akcija u samom Beogradu od kojih su najzahtevnije bile one u Zvezdarskoj i Bojčinskoj šumi, gde su očišćene mini divlje deponije. Novosadsko udruženje UGRIP čistilo je podzemlje Petrovaradinske tvrđave, a akciji su se dan ranije pridružili i osnovci iz škole “Miloje Vasić” iz Kaluđerice.

 

Posebno je vredna bila Umka, na kojoj su akcije sprovedene na dve lokacije. Zaposleni u Fabrici kartona Umka, našeg najvećeg reciklera ambalažnog otpada, Papirservisu i Ekostar Paku očistili su za 3 sata akcije priobalje Save u okruženju fabrike. Sakupljeno je  240 kg komunalnog otpada, 220 kg stakla, 175 kg starog papira i plastike koji su predate na reciklažu.

A akciju čišćenje Save sprovelo je i udruženje “Waling By the Earth”  u kojoj su učestvovali i volonteri Specijalne škole “Sveti Sava”. U saradnji sa Papirservisom, sva sredstva prikupljena od prodaje reciklabilnog otpada u akciji ovog udruženja biće donirana ovoj školi, a čepovi koje su volonteri odvajali sa plastičnih čaša dati za humanitarnu akciju “Čep za hendikep”. JCI Novi Sad zajedno sa Planinarsko – rekreativnom sekcijom FTN-a I Eko kurirom, očistio je plažu Bećarac sa koje je sakupljeno 2 tone otpada.

 

Akciji čišćenja su se pridružili i veslači Partizana i Crvene Zvezde, JCI – komora mladih, zaposleni u DHL-u I Adria Mediji i mnogi drugi, a majice i opremu za događaj obezbedio je Ekostar Pak, društvo za upravljanje ambalažnim otpadom.

Cilj globalne akcije “Svetski dan čišćenja” jeste da ukaže na značaj odgovornog postupanja sa otpadom i štetu koju on čini životnoj sredini. Volonterske akcije ne mogu biti rešenje za problem sanacije zagađenja u životnoj sredini nastale nepropisnim odlaganjem otpada, njihova svrha je da doprinesu podizanju ekološke svesti građana i da samim tim doprinesu da do ovog zagađenja uopšte ne dolazi.