U Pionirskom gradu, na Košutnjaku u Beogradu, održana je centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana čišćenja u Srbiji u organizaciji Ekostar Pak, Lets Do It Srbija i SBB fondacije, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine i preko 20 partnerskih organizacija. Akcije čišćenja održane su i širom Srbije.

Svetski dan čišćenja, 21. septembar, je najveća ekološka akcija koja se održava već 10 godina širom sveta sa ciljem da motiviše pojedince, organizacije i države da učestvuju u rešavanju problema zagađenja životne sredine otpadom.

U akciji pod sloganom “Solidarni s ljudima, solidarni s prirodom” u Pionirskom gradu učestvovalo je više od 400 volontera, među kojima su veliki doprinos dali radnici Fabrike kartona Umka, Papir Servisa i drugih kompanija članica Kappa Star grupe.

Svetski dan čišćenja iskorišćen je i u humanitarne svrhe. Učesnici akcije na Košutnjaku odazvali su se i pozivu Crvenog krsta, te su sakupljeni solidarni prehrambeni i higijenski paketi za socijalno ugrožene porodice.

Za najmlađe volontere je organizovana Jaffa reciklaonica, na kojoj su deca pravila igračke od Munchmellow kutija i kroz igru učila o primarnoj separaciji otpada.

Celokupna akcija je završena vojničkim pasuljem, koji je za ručak poslužio Savez izviđača Čukarice.

Ovo je ujedno bio i završni događaj kampanje Trash izazov Srbija, koja je sprovedena uz podršku Ekostar Paka u više od 40 opština u Srbiji, sa učešćem više od 3.000 građana, velikog broja organizacija, institucija i društveno odgovornih kompanija.