16.05.2012. god u Novom Sadu je u organizaciji Rafinerije nafte Beograd i Ekostar Pak-a,Nacionalnog operatera za upravljanje ambalažnim otpadom, održan stručni skup na temu upravljanje opasnim ambalažnim otpadom od ulja i maziva, kao i reciklažom otpadnog ulja i maziva. Tom prilikom potpisan je i ugovor o saradnji između RNB i Ekostar Pak-a o tretmanu zauljene metalne ambalaže.

Skupu su, pored predstavnika RNB i Ekostar Pak-a prisustvovali i brojni proizvođači/uvoznici ulja i maziva.

Na skupu su izloženi problemi sa kojima se suočavaju proizvođači/uvoznici ulja i maziva, jer nakon iskorišćenja proizvoda ova ambalaža postaje opasan ambalažni otpad koji zahteva posebne uslove, transporta, skladištenja i tretmana.Iz tih razloga do sada se na teritoriji Srbije niko nije bavio upravljanjem opasnim ambalažnim otpadom od ulja i maziva, tačnije sakupljanjem, transportom i tretmanom, zbog čega je najveći deo ovog ambalažnog otpada ili privremeno uskladišten kod generatora ili se kao i druge vrste opasnog otpada izvozio po izuzetno visokim cenama.

Potpisivanjem ugovora o saradnji između RNB i Ekostar Pak-a na dobitku je cela društvena zajednica: proizvođači/uvoznici ulja i maziva će problem zauljene metalne ambalaže rešavati sa najnižim troškovima u regionu; RNB će kroz zbrinjavanje opasnog ambalažnog otpada ostvarivati dodatne prihode, a Ekostar pak će zaokružiti sistem upravljanja ambalažnim otpadom.

Sve slike možete pogledati u GALERIJI