Povodom Svetskog dana zaštite prirode, arhitekta i umetnik Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, izradio je novog EKO čikicu visokog osam metara, koji je ovoga puta sačinjen od plastike za reciklažu.

Svetski dan zaštite prirode širom sveta obeležen je 28. jula, to je dan kada se posebna pažnja poklanja načinu na koji se ljudi odnose ka prirodnim resurima, a Pijanista želi da nam kaže da „planeta izgleda kao da je umotana u celofan“.

Podsetimo, pre nešto više od mesec dana, Pijanista je „obukao“ svog prvog EKO čikicu u karton koji se reciklira. Njegova namera bila je da se na taj način mapiraju divlje deponije i podigne svest o važnosti edukacije o upravljanju otpadom i čuvanju životne sredine kod najmlađih. Pijanisti je i tada inspiracija za rad bio čuveni LEGO čikica, kojeg on posmatra kao simbol edukacije kroz igru tokom odrastanja.

Inače, „EKO projekat“ u okviru kojeg nastaju ove instalacije, realizovan je uz podršku Ekostar paka i KappaStar Recycling i uz pomoć produkcije emisije Sasvim prirodno voditelja i autora Jovana Memedovića.

Pijanista je najavio da će u reciklažnom centru EKO čikica uskoro dobiti svoje poslednje odelo i podsetio svoje pratioce da „otpad nije igračka“.