OTPAD ODVOJI, POKLON OSVOJI

Kraj avgusta je pravo vreme za čišćenje podruma i ostava, a ukoliko u njima pronađete stare staklene flaše i tegle umesto u kontejner za smeće imaćete prilike da ih pošaljete u reciklažu i da pri tom osvojite eko ceger za kupovinu.

Univerexport i Ekostar Pak organizuju akciju sakupljanja staklene ambalaže od 24. do 26. avgusta ispred supermarketa Alba na Futoškom putu. Novosađani koji prilikom kupovine u Albi donesu u periodu od 8 do 20 časova 5 praznih staklenih flaša ili tegli na štand Ekostar Paka, dobiće eko ceger izrađen od reciklirane plastike.

Cilj ove akcije nije samo promocija reciklaže, već i smanjenja korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu, u koju spadaju i polietilenske kese tregerice.  Reciklaža je višestruko značajna, jer smanjuje zagađenje životne sredine ambalažnim otpadom, štedi energiju i sirovinske resurse na planeti Zemlji. Želja nam je bila da ovom akcijom omogućimo Novosađanima da sa staklenim ambalažnim otpadom postupe na odgovoran način, i da ih za to nagradimo eko cegerima koje će moći da koriste umesto kesa tregerica u kupovini u objektima Univerexporta, čime dvostruko doprinose zaštiti životne sredine.

U Srbiji se reciklira samo 31% staklene ambalaže, a ostatak završi u prirodi ili na deponijama. Staklo je materijal koji je večan, ne razgrađuje se i zbog toga nanosi štetu životnoj sredini. Staklo odloženo na deponiju je vrlo često i uzročnik požara, jer u letnjim mesecima povećava uticaj sunčevih zraka i u kontaktu sa zapaljivim materijalima u svom okruženju izaziva požare, koji zbog emitovanja metana na deponijama mogu da budu dugotrajni i izuzetno opasni, kako po životnu sredinu, tako i po zdravlje ljudi.