Protekle nedelje okupili smo partnere i saradnike kako bismo razmenili iskustva, prikazali primere dobre prakse i ohrabrili jedni druge da nastavimo sa misijom koju smo započeli, a to je odgovorno upravljanje ambalažnim otpadom sa ciljem očuvanja životne sredine. Zahvaljujući svojim klijentima i partnerima, uspešno je ispunjavamo već 13 godina!
 

Obraćajući se prisutnim gostima, poslovnim partnerima i saradnicima, direktorka kompanije Ekostar Pak Bojana Perić napravila je osvrt na zajedničke rezultate koji su ostvareni kroz preuzetu obavezu i odgovornost u prethodnom periodu. Ohrabreni smo brojevima i činjenicom da smo zajedno sa partnerima sakupili i poslali na reciklažu i ponovno iskorišćenje više od 722 000 tona ambalažnog otpada do sada. Važnije od svakog cilja je to što smo osigurali da se materijali iznova koriste i doprineli smanjenju potrošnje ograničenih prirodnih resursa.

“Kako ciljevi rastu, jača i mehanizam da se oni ostvare i to pokazuje rezultat iz prethodne godine gde smo premašili opšti cilj i ostvarili stopu od preko 64% reciklaže. Dugogodišnje uspešno poslovanje je rezultat poverenja koje nam je ukazalo 831 kompanija, saradnje sa preko 40 sakupljača i reciklera, kao i sve većem broju javno komunalnih preduzeća koje pristupaju našoj mreži saradnika”, izjavila je Bojana Perić.

Centralni deo događaja bila je panel diskusija pod nazivom „AMBALAŽA I RECIKLAŽA – misija koju ispunjavamo!” a teme su bile inovacije i unapređenja ambalaže i projekti održivog upravljanje ambalažnim otpadom koje su određene kompanije pokrenule ili ih već sprovode u Srbiji. Svoje najbolje prakse u ovoj oblasti, sa prisutnima su podelili predstavnici kompanija iz različitih industrija: Biljana Bobić Subin (Heineken Srbija), Danijel Vlajkovac (Hemofarm), Bojana Kuveljić (AWT International D.O.O), Maja Bađin Georgijević (Mlekara Šabac) i Milica Stevanović (Lidl Srbija).

Izneti su zanimljivi primeri smanjenja jednokratne ambalaže, optimizacije pakovanja, zamene plastične ambalaže, povećanje reciklata, kao i brojni uspešni primeri održivog upravljanja generisanim otpadom. Sve inicirane aktivnosti imaju isti cilj, smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu i uspostavljanje održivosti u celom lancu snabdevanja.

Posebno iznenađenje na događaju je učešće arhitekte i umetnika Andreja Josifovskog – Pijaniste koji je svojim prisustvom, impresivnim radom i pričom koja stoji iza njega dodatno motivisao sve nas da nastavimo da se borimo za zeleno sutra! 

Posebnu pažnju privukla je izložba pod nazivom ,,TRASH TO TREASURE” na kojoj su mladi umetnici izložili različite predmete za svakodnevnu upotrebu – haljine, torbe, ukrasne predmete izrađene od limenki, papira, džakova, plastike, reciklažnog tekstila i dr.