Beogradska eko asocijacija u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, Gradskim seketarijatom za zaštitu životne sredine Beograda, JP “Srbijašume” i Gradskim opštinama Sopot i Mladenovac i ove godine organizuje studenstki eko kamp na Kosmaju „Upoznaj i sačuvaj životnu sredinu – Kosmaj 2012“ od 07. do 11. avgusta 2012. godine. Na kampu će učestvovati studenti fakulteta koji se školuju da bi se bavili zaštitom životne sredine i ekološkim inženjerstvom i to: Geografski, Tehnološko-metalurški, Biološki, Bezbednosti, Fakultet za primenjenu ekologiju „Futura“ i Visoka turistička škola strukovnih studija i Visoka sanitarno zdravstvena škola strukovnih studija „Visan“.

Cilj programa je da upozna, razvija svest i animira mlade da se aktivno uključe u aktivnosti na upoznavanju, zaštiti i čuvanju životne sredine sa zaštitom prirode kao i javnom zalaganju za promene navika u pogledu korišćenja i čuvanja prirodnih resursa i u pogledu postupanja sa otpadnim materijalima, održivom razvoju, ruralnom i eko turizmu kao i omladinskom aktivizmu i volonterizmu.

Ekostar Pak je svoju dobru dosadašnju saradnju sa gospodinom Momčilom Tomićem iz JKP „Gradsko zelenilo“, predsednikom Upravnog odbora Eko asocijacije, potvrdio svojim učešćem u uvodnom predavanju gde su članovi tima Ekostar Pak-a zajedno sa domaćinima predstavnicima Fabrike kartona Umka i Papir Servis FHB-a, informisali učesnike ekološkog kampa o značaju očuvanja životne sredine kroz razvoj reciklažne privrede i održivi razvoj. Učenici su pokazali visok stepen znanja i interesovanja za navedene teme, a naročito ih je zanimao pokazni materijal koji je bio izložen, a to je obrađen PET u vidu PET flexa, plastični granulat, poliesterska traka i poliesterska vuna koja se dalje koristi za proizvodnju tekstila, tepiha, industrijskog nameštaja, higijenskih proizvoda, izolacije u građevinarstvu i sl.

Nakon uvodnog predavanja, učesnike je u obilazak povela glavni Inženjer za ekologiju i zaštitu životne sredine u fabrici UMKA, Sandra Ziherl, koja je strpljivo u samoj fabrici odgovarala na sva pitanja i nedoumice studenata.

Na veliko zadovoljstvo organizatora „Ekostar Pak-a“, studenti su zadovoljni napustili Fabriku kartona „Umka“, jer su po prvi put imali priliku da vide kako praktično izgleda i kako se odvija proces reciklaže papira.

Uspešna saradnja sa Beogradskom Eko asocijacijom će se nastaviti i u narednom periodu.

Sve slike možete pogledati u GALERIJI