JCI Srbija u saradnji sa Let’s do it, Ekostar Pak, TrashHero organizovali su 2.juna akciju čišćenja na Adi Ciganliji kao najavu za Svetski dan čišćenja koji će se održati 15, septembra u 150 zemalja sveta.

Akciju je aktivno podržalo oko tridesetak učesnika uključujući studente Fakulteta za primenjenu ekologiju – Futura, a prikupljeno je 25 kilograma otpada. Volonteri su sakupljali na novobeogradskoj strani Ade – plaži i izletničkom delu.opuške od cigareta, koje radnici zaduženi za održavanje teško uspevaju da sakupe tokom svojih redovnih aktivnosti čišćenja. Želja organizatora je bila da ovom akcijom skrenu pažnju posetilaca Ade Ciganlije da opuške i drugo smeće odlažu isključivo u posude za to namenjene, ali i da najave Svetski dan čišćenja – najveću planetarnu akciju koja se održava svakog 15. septembra – World Cleaning Day.

 

JCI Srbija kao deo Junior Chamber International, međunarodne organizacije mladih lidera i preduzetnika, pokreti  Let’s do it i TrashHero  nameravaju da 15. septembra uz podršku portala www.volonteri.rs mobilišu mlade širom Srbije da se uključe u akciju Svetskog dana čišćenja i time doprinesu širenju svesti o životnoj sredini.

 

 

Akciju na Adi Ciganliji podržalo je i Ministarstvo zaštite životne sredine, a državni sekretar tog ministarstva, Ivan Karić, istakao je da male akcije pokreću velike događaje, kao i da zajednički udružene snage rešavaju i one naizgled „velike i nerešive“ probleme.

 

„Za ministarstvo je važno da podržava ovakve akcije koje korak po korak menjaju svest. Danas ćemo svi zajedno učestvovati u skupljanju pikavaca, samo da podsetim da je juče bio dan borbe protiv duvanskog dima, a borba za životnu sredniu nije samo čišćenje i borba protiv duvanskog dima, već je svaki naš dan, dan protiv zagađenja i za čistiju Srbiju“, ukazao je Karić.

Nacionalni koordinator Svetskog dana čišćenja, Dragana Katić, istakla je da je današnja akcija na Adi samo jedna u nizu promotivnih akcija, koje će najaviti Svetski dan čišćenja kada će se svi građani sveta okupiti oko zajedničke ideje – čistije životne sredine.

„Želimo da 15. septembra 5% populacije izađe na ulicu i u prirodu i da organizovano zajedno čisti. Ovo je jedna od najvećih civilnih akcija na planeti i ideja je da se svi ujedinimo i zajedničkim snagama suprotstavimo velikom problemu kao što je zagađenje otpadom“, zaključila je Katić.

Veliku podršku akciji pružio je i Ekostar Pak, operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom, obezbedivši rukavice, majice I zaštitne maske za učesnike. Srđan Gajić, izvršni direktor Ekostar paka objasnio je da su ovakve volonterske akcije značajne jer skreću pažnju na problem zagađenja prouzrokovan neodgovornim odnosom prema otpadu. – Bez obzira da li govorimo o opušku bačenom na plažu, plastičnoj boci u reci ili divljim deponijama širom Srbije, problem je u neodgovornosti pojedinca. Naš zajednički zadatak jeste da menjamo svest , a uloga operatera sistema je da omogućava građanima da sa svojim otpadom postupaju u skladu sa principima zaštite životne sredine. –

 

Akciju je podržala i inicijativa Evropske unije – European Sustainable Development Week.