Kruženje materije je osnovna lekcija iz prirodnih nauka, a da li ste znali da je osnovna lekcija iz održivog razvoja zapravo kruženje otpada ili kako se to stručno naziva – cirkularna ekonomija. Ljudi danas pokušavaju da pronađu savršeno rešenje za što duže kruženje nekog materijala poput stakla, aluminijuma, papira ili plastike. U tom procesu ne unapređuju se samo performanse sirovine koja treba po svom primarnom korišćenju, kao na primer kartonske ili staklene ambalaže, da bude ponovo upotrebljena već i dizajn ambalaže.

Od davnina je u ljudskoj prirodi da traga za eliksirom mladosti i pronikne u tajne besmrtnosti. Eliksir mladosti nam možda nije baš na dohvat ruke ali nešto što čuva našu životnu sredinu jeste. Cirkularna ekonomija se izdvojila kao jedno od savršenih rešenja za čovekov održiviji život na zemlji.

Sa procvatom konzumerizma sredinom dvadesetog veka linearan model upravljanja otpadom imao je prioritet. Kupi proizvod, upotrebi i baci ambalažu je način za koji će se vrlo brzo ispostaviti da nije održiv. Sada živimo u vremenu kada se proizvod više ceni ukoliko proizvođač odgovorno koristi resurse i kroz sistem reciklaže svoju ambalažu reciklira.

Jedan od uspešnih primere cirkularne ekonomije u Srbiji jeste sistem operatora u a upravljanje ambalažnim otpadom. EkoStar Pak, prema podacima dostupnim u „Izveštaju o upravljanju ambalažnim otpadom u 2019.“ Agencije za zaštitu životne sredine, jedan je od lidera među operaterima sa 60,6% ostvarenih opštih nacionalnih ciljeva Republike Srbije u recikliranju i ponovnom iskorišćavanju ambalažnog otpada.

Svaki proizvođač koji u Novoj godini odluči da u svom poslovanju za partnera u domenu upravljanja ambalažnim otpadom odabere EkoStar Pak može biti siguran da će njihov proizvod biti održiv jer će tržištu uvek biti dostupna reciklirana sirovina iz našeg sistema. 75.797 tona recikliranog ambalažnog otpada u 2019. godini svedoči uspešnost kompanije Ekostar Pak u poslu kojim se bavi.

Ekostar Pak želi svim svojim klijentima i saradnicima još uspešniju 2021. godinu uz želju da zajedničkim snagama nastavimo sa dobrom cirkulacijom u sistemu upravljanja ambalažnim otpadom u Srbiji.