U okviru pratećeg programa 11. Međunarodnog sajma životne sredine – ECOFAIR firma „Greentech“ je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Udruženjem KOMDEL i Beogradskim sajmom organizovala konferenciju „Upravljanje otpadom u Srbiji – izazovi sakupljanja“, gde je Vaš ekološki partner Ekostar Pak učestvovao sa prezentacijom „Uloga operatera u razvoju sistema upravljanja ambalažnim otpadom“.

Na prošlogodšinjoj konferenciji „Perspektive industrije reciklaže ambalažnog otpada“ organizovanoj u okviru ECOFAIR-a predstavnici industrije reciklaže ambalažnog otpada i operateri sistema predstavili su potencijale, ali i probleme postojećeg sistema upravljanja otpadom. Kako je nedostatak sirovine za reciklažu ocenjen kao ključni problem daljeg razvoja industrije reciklaže ambalažnog otpada, ovogodišnja konferencija je u fokusu imala sakupljanje ambalažnog otpada.

Konferenciju su otvorili predstavnici Ministarstva poljoprivredne i zaštite životne sredine, Aleksandar Vesić, šef odseka za strateška dokumenta i standarde i Radmila Šerović, načelnik odeljenja za upravljanje otpadom. Predstavnici resornog ministarstva su u svojim izlaganjima napravili osvrt na rezultate donošenje seta „zelenih“ zakona 2009. godine kojima su postavljeni temelji za razvoj reciklažne industrije i primenu EU standarda u oblasti upravljanja otpadom. Najavili su ovom prilikom donošenje Uredbe o planu smanjenja ambalažnog otpada za period 2015-2019. kojom se propisuju nacionalni ciljevi za reciklažu i ponovno iskorišćenje otpada. Nacionalni ciljevi su bili tema kako tako i prošlogodišnje konferencije, jer oni predstavljaju ključni instrument za dalji razvoj sakupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u Srbiji.

Vojislav Stanković, direktor operatera Ekostar Pak se u svom izlaganju osvrnuo na nedostatke sistema upravljanja otpadom u Srbiji kao što su: nedovoljno angažovanje inspekcije, pojava nelojalne konkurencije, nekontrolisano izdavanje dozvola novim operaterima. Kao ključne probleme u sakupljanju kada su neformalni sakupljači u pitanju naveo je uslove u kojima se vrši sakupljanje i nelojalnu konkurenciju, a u javnim komunalnim preduzećima lošu infrastrukturu za separaciju ambalažnog otpada.

Pored Ekostar Pak-a, na konferenciji su prezentovali generalni direktor Greentecha Mihail Mateski, Peter Hodoček predstavnik FEAD-a (Evropska federacija industrije otpada), Jelena Kiš menadžer Recan fonda za reciklažu limenki, kao i Jelena Ratković rukovodilac službe deponovanja otpada u Javnom komunalnom preduzeću “Čistoća” iz Kragujevca.

U nastavku se nalaze dokumenti i prezentacije sa konferencije:

(Prezentacija Vojislav Stanković, EKOSTAR PAK)

(Prezentacija Mihail Mateski, GREENTECH)

(Prezentacija Jelena Kiš, RECAN)

(FEAD dokument)