Ekostar Pak i udruženja Trash Hero pokrenuli su kampanju Trash izazov Srbija širom Srbije tokom prethodnog vikenda u nekoliko gradova i opština u Srbiji. Eko heroji i eko zvezde iz partnerskih organizacija čistili su na Avali, Zrenjanjinu, Pančevu, Vranju i u Boleču.

Zajedno sa udruženjem Avala Green Life organizovana je velika akciju čišćenja pod nazivom Trash izazov Avala, a organizatori su zajedno sa preko 70 volontera iz celog Beograda očistili oko 5 tona otpada sa divlje deponije koja se nalazi na preko 3 hektara šume i preti da ugrozi jedno od najvažnijih prirodnih dobara koje Beograd ima. Podršku u čišćenju pružilo je i JKP Gradska čistoća koje je obezbedilo mehanizaciju i kamione da se otpad odveze, kao i GSP Beograd koji je ustupio autobus za volontere.

Nakon čišćenja je organizovan Trash izazov piknik – radionica o razvrstavanju otpada za decu a Avala Info poslužio je ručak od podavalskih specijaliteta za sve volontere.

Studenti Visoke škole primenjenih strukovnih studija iz Vranja zajedno sa svojim profesorima čistili su Borino brdo. U akciji je učestvovalo petnaest studenata i četiri profesorke. Očišćeno je izletište i prilazni put i prikupljeno desetak džakova različitog otpada, među kojima je bilo najviše PET ambalaže. Ova aktivnost studenata i profesora naišla je na odličan prijem kod izletnika koji su se zatekli na Borinom brdu kao i kod prolaznika. Studenti su izrazili veliko zadovoljstvo sto su ucestvovali u ovakvoj akcji i predlozili nekoliko potencijalnih lokacija za nove aktivnosti ovog tipa koje ce biti realizovane u toku naredna dva meseca.

Društvo za zaštitu životinja i prirode ”Ekolibrijum” je održalo akciju u Pančevu. Jedanaest učesnika očistilo je centralni deo naselja Stelište, jedno od najvećih pančevačkih naselja. Imajući u vidu da je skoro pokrenuta grupa Trash Hero Pančevo, verujemo da ovo neće biti jedina akcija u okviru Trash izazov Srbija kampanje.

U akciji Trash izazov Zrenjanin dvadeset volontera čistilo je i Plankov park, najstariji park u Zrenjaninu, koji je u prethodnom periodu drastično zapušten. Skupljeno je oko 160 kg smeća a ono što je posebno za pohvalu je da su sakupljene sirovine kao što su PET, staklo i aluminijum predati na reciklažu ili humanitarnim udruženjima koji se finansiraju prodajom ovih sirovina. Nakon akcije je u Kino klubu Zrenjanin upriličena projekciju dokumentarnog ekološkog filma „No Impact Man“  koji se bavi porodicom koja godinu dana živi po zero waste filozofiji, tj. žive ne stvarajući nikakav otpad.

Đaci i učitelji osnovne škole „Nikola Tesla“ u Boleču skupljali su otpad zajedno sa Ekološkim društvom Boleč. Rukavice koje su dobili u okviru kampanje Trash izazov koristiće deca na časovima prirode i društva u narednim akcijama čišćenja.

Ove akcije su zvaničan početak nacionalne kampanje Trash izazov Srbija koju su pokrenuli Ekostar Pak i Trash Hero sa željom da motivišu građane, organizacije i kompanije da očiste svoju okolinu i inspirišu druge na akciju.  Svako ko želi da organizuje akciju čišćenja može da se prijavi putem formulara na sajtu Ekostar Pak i dobiće besplatno kese i rukavice, kao i pomoć u organizaciji akcije. Formular i informacije o kampanji možete pronaći ovde.

Pozivamo sve građane da nam se u daljim akcijama.