Stara planina ili Balkan planina po kojoj je i čitavo Balkansko poluostrvo dobilo ime druga je planina u Srbiji posle Kopaonika na kojoj su zajedničkim snagama Gorska služba spasavanja, Lidl i Ekostar Pak, sproveli akciju čišćenja. Na planinskoj lepotici istočne Srbije ove subote je sakupljeno 35 džakova otpada. Kada se količini otpada skupljenog na Staroj planini doda količina otpada sa Kopaonika dolazimo do brojke od 60 džakova otpada koji je uklonjen iz prirode.

Cilj učesnika ove akcije čišćenja je da što veću površinu ovog prirodnog blaga oslobode od zagađenja otpadom. Plastična ambalaža i ostali otpad na Staroj planini sakupljan je na prostoru od skoro 30 hektara. Lokaliteti koji su čišćeni su prostor oko Planinarskog doma i Ski staze sa pirotske strane Stare planine, zatim je očišćen put do vidikovca Koziji kamen i sam vidikovac, Rosomački lonci, vodopad Tupavica i priobalje Zavojskog jezera.

„Članovi GSS-a su, pre svega veliki zaljubljenici u prirodu i znamo koliko je važno čuvati je od zagađenja. Do sada smo, u saradnji sa kompanijama Lidl Srbija i EkoStar Pak, očistili dve planine, Kopaonik i Staru planinu“, rekao je Marko Đurić, spasilac Gorske službe spasavanja Srbije, i dodao: „Plan nam je da u narednih mesec i po dana uklonimo otpad sa Fruške Gore i Zlatibora. Nadamo se da će ova naša zajednička akcija podstaći i druge ljubitelje prirode, da posle boravka na planini ili obalama reka, uvek i očiste za sobom“.

Plastičnoj flaši je potrebno više od 500 godina da se razloži u prirodi. Tokom akcije na Staroj planini prikupljeno je približno 20 kilograma plastičnog otpada pogodnog za reciklažu što nas dovodi do zaključka da je iz prirode izneta plastika koja bi ovo važno zaštićeno područje zagađivala u narednih nekoliko vekova.