Ekostar Pak je i ove godine, u saradnji sa JKP „Zelenilo Beograd“, obeležio Dan planete Zemlje, Akcijom čišćenja Velikog ratnog ostrva u Zemunu. U ovoj velikoj akciji učestvovalo je preko sto studenata, volontera, predstavnika nevladinih organizacija, preduzeća i institucija.

Akcija je organizovana kako bi se ostrvo očistilo od pet ambalaže koju Dunav konstantno nanosi, a koja ostaje zarobljena u priobalnom delu ostrva.

„Ovo je već druga godina kako Ekostar Pak učestvuje u čišćenju ostrva i nadam se da će ova akcija postati tradicija. Svake godine Dunav nanese ogromnu količinu otpada i tako se stvaraju priobalne deponije koje moramo što pre ukloniti. Naš cilj je da ovu oazu netaknute prirode u centru Beograda, za koju ne verujem da u ovakvom obliku i lepoti postoji u još nekoj metropoli, sačuvamo i obezbedimo da se na ovom mestu, naše greške prema okruženju ne manifestuju na onaj način kako smo to u prethodnom periodu mogli da vidimo u drugim delovima Srbije “- istakao je Vojislav Stanković, direktor Ekostar Pak-a.

Direktor Stanković se u uvodnom obraćanju zahvalio studentima koji su se i pored jako loših vremenskih uslova odazvali u velikom broju, i pozvao ih je da i dalje podržavaju akcije Ekostar Pak-a, pri čemu im je ponudio pomoć Ekostar Pak-a da u okviru nastave obiđu pogone za reciklažu papira, plastike i tetrapaka u Srbiji kako bi svoja teorijska znanja stečena na fakultetu mogli da upotpune i praktičnim primerima.

U akciji čišćenja dela ostrva okrenutog ka ušću Save u Dunav, učestvovali su studenti Geografskog fakulteta, Biološkog fakulteta, Fakulteta za primenjenu ekologiju (FUTURA) i Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Vredni Studenti su nakon akcije uživali u netaknutoj prirodi ostrva u ručku koji je, tradicionalno, na samom ostrvu i pripremljen, a od Ekostar Pak-a su dobili još i majice, rukavice i edukativni materijal.

Sve slike možete pogledati u GALERIJI