Decembar je mesec kada svi svodimo svoje račune za godinu na izmaku. To je i vreme kada svako kroji planove za narednu godinu. Nekad su ti planovi zaista izazovni, zato smo odlučili da vam pomognemo u odabiru važnih Novogodišnjih odluka. Naš savet vam je da jedna od vaših odluka bude da uradite nešto za vašu životnu sredinu. Ideja je mnogo ali pokušajte da odvajate otpad u svom domaćinstvu i pripomognete reciklaži.

U svemu pa i u odvajanju otpada sebi prvo postavite pitanje od čega početi? Prvo razmislite šta to sve inače nalazi u vašoj kanti, koje vrste otpada tu sve ima. Ostaci od hrane, plastika, papit, aluminijum, staklo… Kada ste osvestili šta se sve nalazi u vašem svakodnevnom otpadu tada možete razmisliti od čega početi svoju misiju odvajanja različitih vrsta otpada.

Naredna nedoumica koju treba da rešite tiče se logistike. Verujemo da vam za odvajanje otpada u početku ne iziskuje da za svaku vrstu otpada u svom domaćinstvu imate posebnu kantu. U početku vam mogu poslužiti i posebni džakovi. Na primer četiri džaka i dve tegle biće vam dovoljne za početni nivo.

I džak – odvajate papir (novine, rolne od toalet papira, višak papira iz poštanskog sandučeta…)

II džak – odvajajte aluminijum (limenke, konzerve…)

III džak – odvajajte staklo (staklene tegle, flaše…)

IV džak vam je za komunalni otpad

 

I Tegla – odvajajte baterije

II Tegla – odvajajte čepove

Sada dolazimo do momenta koji ste vi jedva čekali, da nam kažete „Čemu sav taj trud kada ja nemam gde…“. Čekajte, svesni smo da nije sve idealno i da kontejnera za posebne vrste otpada nema na svakom uglu.

 

Naš prvi savet vam je da se raspitate u svom komunalnom preduzeću kada sakupljaju reciklažni otpad. U nekim mestima za takvu vrstu otpada komunalna preduzeća daju i posebne džakove. Ako ovo nije slučaj sa vašim komunalnim preduzećem raspitajte se da li u vašem naselju imate sugrađane koji sakupljaju sekundarne sirovine. Kada su u pitanju čepovi ili baterije raspitajte se da li u vašem lokalnom većem marketu ili tržnom centru postoje kontejneri za te vrste otpada. Pitajte nas gde možete reciklirati svoj ambalažni otpad.

Želimo vam da u Novoj 2021. godini odvajate i reciklirate svoj otpad. Ovo jeste velika i značajna odluka koja će učiniti da se osećate bolje jer čuvate svoje životno okruženje jer ovom odlukom unapređujete sistem upravljanja otpadom u svom domaćinstvu i Srbiji. Čuvanjem životne sredine čuvamo naše zdravlje, što je najvažnija stvar kojoj nas je naučila ova godina.