U petak 29.06.2012 završen je drugi po redu festival „Muzika klasika Light“ na Kalemegdanskoj tvrđavi, koji je u pet dana i kroz sjajne nastupe Gudačkog kvarteta „Mokranjac“, Tria „Ved“, „Flauto Dolce“, Dečijeg hora RTS i sastava „Levante Duo“, vrele beogradske noći učinio lepšim, lepršavijim i zanimljivijim.
Ekostar Pak je svoje učešće na festivalu iskoristio da mnogobrojnu publiku, koja je namenski došla na Kalemegdan, kao i slučajne prolaznike koji su, privučeni prijatnim zvucima, u neočekivano velikom broju, slušali koncerte do kraja, edukuje o važnosti primarne separacije ambalažnog otpada, reciklaže i ekologije uopšte, kao i da okupljenima podeli biorazgradive kese za odvajanje otpada u domaćinstvima kako bi sve ono što su na festivalu naučili mogli da primene i u svojim domovima.
Zahvaljujući ljubaznošću organizatora pripadnici Eko patrole su imali prilike da se obrate publici i upoznaju ih sa ciljevima i principima na kojima se zasniva rad Nacionalnog operatera Ekostar Pak-a, kao i priliku da demonstriraju pravilan način separacije ambalažnog otpada. Na ovaj način, organizatori festivala i Ekostar Pak su spojili za mnoge naizgled nespojivo, a sve u cilju da se građanima prestonice omogući uživanje u notama klasične, evergrin, renesansne, dečije i mediteranske muzike, kao i da im se ukaže na mogućnosti svakog od nas da naš Beograd i Srbiju učinimo lepšom, čistijom i zdravijom životnom sredinom.
„Jako smo zadovoljni odzivom publike, a posebno mladih, koji su pokazali veliko interesovanje kada je u pitanju klasična muzika ali i ekologija, jer su baš oni najzainteresovaniji za praćenje trendova u oblasti reciklaže i ekologije uopšte. Ova činjenica me posebno raduje, jer smo uspeli da spojimo klasičnu muziku sa pitanjem zaštite životne sredine, te da pokažemo da mnogobrojna muzička i svaka druga dešavanja na otvorenom ne moraju obavezno da znače i narušavanje i uništavanje životne sredine. Prisustvo mladih je posebno značajno jer su oni i dokaz da je muzički ukus mladih naraštaja u velikoj meri sačuvan, a od njih i najviše zavisi da li će se molba, a ujedno i upozorenje „Čuvajte prirodu“ stvarno i uslišiti. S obzirom na uspešnu saradnju uverena sam, a za to postoje i potvrde iz Ekostar Pak-a, da će se naša saradnja nastaviti i na trećem festivalu, ali i na drugim projektima. “ – istakla je Aleksandra Paladin, glavni urednik festivala „Muzika Klasika Light“.

Sve slike možete pogledati u GALERIJI