Na 32. Beogradskom maratonu održanom 14. aprila, zvanično je započela kampanja Reciklirajmo zajedno koju zajednički sprovode Ekostar Pak, Papir Servis i kompanija Jaffa iz Crvenke.

Beogradski maraton je prva masovna sportska manifestacija u Srbiji koja je organizovala sakupljanje ambalažnog otpada generisanog tokom samog događaja. Na 11 reciklažnih ostrva, postavljenih na trasi maratona sakupljeno je 2 tone plastične ambalaže, limenki I kartona. U velikoj akciji sakupljanja učestvovalo je 55 učenika Zemunske gimnazije, a Ekostar Pak će ovoj školi donirati lopte u vrednosti otpada predatog na reciklažu. Javno komunalno preduzeće Čistoća Beograd obezbedilo je odnošenje ostalog otpada, prvenstveno kora od banana I drugog voća koje su trkači dobijali kao okrepljenje tokom I nakon trke.

Pored brojnih sadržaja ovogodišnji maraton je imao I edukativni karakter. Ekostar Pak je u saradnji sa Jaffom, na eko ostrvu na Terazijama organizovao radionicu za mališane, ali I njihove roditelje. Svi oni koji su uspešno razvrstali otpadno staklo, metal, plastiku I papir u namenske šarene kante, nagrađeni su Munchmellow biskvitima.

Beogradskom maratonu će narednih dana biti uručeno priznanje Ekostar, kao prvoj sportskoj manifestaciji koja odgovorno upravlja ambalažnim otpadom. Organizatori najvećeg sportskog događaja u Srbiji najavili su da će sakupljanje otpadne ambalaže postati uobičajena praksa maratona: – Ono što je sport za zdravlje čoveka, to je reciklaža za zdravlje Planete. Beogradski maraton kao društveno i ekološki odgovorna manifestacija želi da bude primer dobre prakse koji će slediti drugi. Količine koje su sakupljene za reciklažu su svakako značajne, ali je još značajnija ekološka poruka koju smo zajedno sa Ekostar Pakom poslali, kako kroz aktivnosti na samom događaju tako i distribucijom 8.000 lifleta putem kojih su učesnike trke informisali kako o samoj akciji sakupljanja otpada za reciklažu, tako i o značaju da istu podrže time svojim odgovornim ponašanjem prema otpadu, – rekao je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.