Prethodne dve godine smo Dan planete Zemlje obeležavali sa projektom „Ovaj OTPAD nije IGRAČKA“ i presvlačenjem čuvene instalacije ECO čikica, dela umetnika i arhitekte Andreja Josifovskog Pijaniste, kojom je on isticao važnost edukacije najmlađih. Ove godine, naš projekat Eko škole nastavljamo sa istom simbolikom – sa figurama i kockicama koje su simbol dečije igre.

Ove godine, na Svetski dan planete Zemlje koji je bio posvećen borbi protiv plastike, đacima Osnovne škole „Milan Rakić” iz Mionice održali smo zanimljivu edukaciju o reciklaži sa ciljem da upoznamo đake sa procesom razdvajanja ambalažnog otpada i važnosti ove teme. 
Nakon edukacije, deca su imala priliku da, na EKO radionicama, kroz LEGO robotiku, primene svoja znanja o reciklaži. 
Preko 90 učenika mlađih razreda, podeljenih po grupama, učestvovalo je u kreiranju:
🔸 četiri modela robota BIG LITTLE HELPER koji vešto sortiraju reciklažni materijal,
🔸 kamiona za reciklažu koji je korišćen za transport otpada,
🔸 reciklažnog centra gde se sve sakuplja i reciklira,
🔸 vetrenjače kao izvora obnovljive energije.

Ove aktivnosti smo povezali u jedan ciklus događaja, počevši od selekcije materijala za reciklažu, preko samog transporta do odredišta za reciklažu.

Ova radionica predstavlja nastavak projekta EKO ŠKOLE koji je kompanija pokrenula pre par godina sa ciljem da se kod dece podigne svest o značaju reciklaže. Projekat podrazumeva da se školama prvo obezbedi oprema za sortiranje otpada, zatim se održava predavanje o reciklaži i na kraju kreativna radionica u kojoj su deca aktivni učesnici.

Radionica je realizovana u saradnji sa Opštinom Mionica, Dečijim Inovacionim Centrom i Urduženjem Discover Serbia.