Poziv za svetski dan čišćenja

Posted Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

21.septembar2019. godine

Na Svetski dan čišćenja eko heroiji Vas pozivaju na najveći

TRASH IZAZOV SRBIJA


Ekološko-humanitarna akcija

Pionirski park, Košutnjak

Svetski dan čišćenja je najveća volonterska akcija koja se održava već 10 godina širom sveta sa ciljem da motiviše pojedince, organizacije i države da učestvuju u rešavanju problema zagađenja životne sredinom otpadom. Akcija u Pionirskom gradu povodom Svetskog dana čišćenja će ujedno biti i završni događaj kampanje Trash izazov Srbija, koju su u poslednjih 6 meseci sprovodili Ekostar Pak, nacionalni operater upravljanja ambalažnim otpadom i udruženje Trash hero sa partnerima u okviru koje je realizovano preko 40 akcija širom Srbije sa preko 3 hiljade učesnika. Kao završnica Nedelje solidarnosti (14 -21.09.2019.) u saradnji sa Crvenim krstom akcija u Pionirskom parku će imati i humanitarni karakter.

Pozivamo sve ekologe i filantrope, i sve ljude dobre volje da nam se pridruže u akciji čišćenja i da prema svojim mogućnostima donesu na štand Crvenog krsta osnovne životne namirnice (brašno, šećer, ulje, konzerve, supe u kesici i slično) i sredstva za higijenu (sapun, sredstva za kupanje, prašak za veš, četkice za zube, paste za zube i slično) koje će kasnije podeliti socijalno ugroženim porodicama. Takođe, pozivamo vas da donesete čepove od plastičnih flaša I da ih na licu mesta donirate udruženju Čep za hendikep.

Povedite sa sobom decu, unučiće, komšije, prijatelje jer vas očekuje sjajno druženje u prirodi sa Bodom Ninkovićem i Jovicom Tišmom, a nakon akcije vojnički pasulj, kreativne radionice, još mnogo iznenađenja i odlična muzika sve do popodnevnih sati.

 PROGRAM: 

SUBOTA, 21. 09.2019. god.

Lokacija: Sportsko-rekreativni centar “Pionirski grad”, Košutnjak

10.00 – 10.45 Okupljanje i predaja paketa solidarnosti na štandu Crvenog krsta

10.00 – 10.45   Edukativna predstava s Bodom Ninkovićem i Jovicom Tišmom:

                           SVE SE U RED DOVESTI MOŽE KAD SE DOBRI DRUGARI SLOŽE

Ako mislite da je smeće samo to – obično smeće, grešite! Ako mislite da se smeće skuplja samo tako – pokupiš i baciš, grešite! Ako mislite da smeće zbog toga što je smeće ne služi ničemu, opet grešite! Možda je zato najbolje da se mi malčice preslišamo, da vidimo šta znamo, da to lepo i kažemo i otpevamo, zašto da ne? U ovoj edukativnoj interaktivnoj predstavi za decu o ekologiji i reciklaži sa vama se druže Slobodan BODA Ninković i Jovica JOCKO Tišma! Jer sve se u red dovesti može kad se dobri drugari slože!

10.30 – 11.00      PRIPREMA ZA AKCIJU
– Podela majica, rukavica i kesa.

– Obuka o razvrstavanju otpada za reciklažu – Trash hero i Ekostar Pak.

– Obuka o bezbednom sakupljanju otpada i pružanju prve pomoći u slčcaju lakših povreda (posekotina, ogrebotina) – Crveni krst

11.00              Podela na timove, početak akcije sakupljanja

11.00 -13.00    AKCIJA ČIŠĆENJA

13.00                Predaja sakupljenog materijal kod kontejnera JKP Gradska čistoća

13.30 – 16:00  PIKNIK

Nastup DJ-eva, radionice za decu,z a učesnike akcije besplatan pasulj i slatkiši kompanije Jaffa Crvenka

Akciju organizuje Ekostar Pak u saradnji sa: Trash hero Beograd, Crveni krst Čukarica, Crveni krst Rakovica, Izvidjački savez Čukarica, Rotary klub Sava, BITEF, Opština Čukarica, Opština Rakovica, Parking servis

SOLIDARNI SA LJUDIMA, SOLIDARNI SA PRIRODOM!

Prijave za Trash izazov Srbija

Posted 4 komentaraPostavljeno u Vesti

SVAKO MOŽE BITI HEROJ!

Svetska #trashtag groznica na velika vrata je stigla u Srbiju!

Trash heroji i Eko zvezde, naoružani kesama i željom da Srbija bude čistije mesto za život, kreću u istorijski obračun sa smećem!

Vaš komšiluk je preplavljen đubretom? Ista situacija i s omiljenim parkom? Besni ste zbog plastičnih flaša na obali reke, drveća okićenog kesama?

Onda je vreme za akciju.

Kampanju Trash izazov Srbija pokrenuli su Ekostar Pak i Trash Hero Srbija sa željom da motivišu građane, organizacije i kompanije da očiste svoju okolinu i inspirišu druge na akciju.

Prihvatite izazov i postanite deo najvećeg ekološkog globalnog pokreta!

Prijavite se na link ispod najmanje 10 dana pre planirane akcije.

#trashtag #trashchallenge #trashizazovsrbija #trashizazov #ekozvezda #trashhero

Ekostar Pak donirao 30 kontejnera opštini Trstenik

Posted Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

U velikoj ekološkoj akciji Blica pod nazivom „Očistimo reke i jezera“ očišćena je Mijajlovačka reka u Trsteniku. Stanovnici sela Veliko Drenovo i aktivisti Crvenog krsta Trstenik uz veliku podršku zaposlenih JKSP Komstan čistili su obalu reke gde je sakupljeno dosta nagomilanog smeća.

Ekostar Pak je ovoj opštini donirao 30 kontejnera za sakupljanje PET ambalaže. Uz akciju čišćenja, mališani iz ovog sela sakupljali su PET boce i učestvovali u kreativnoj ekološkoj radionici o separaciji otpada a nagrađeni su slatkim proizvodima Jaffa Crvenka. Akciji su se pridružili i predsednik opštine Trstenik Aleksandar Ćirić kao i direktor JKP Komstan, Ranko Stevanović.

U Srbiji po prvi put reciklirane plastične čaše sa muzičkog festivala

Posted Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

Posetioci Gitarijade su od 27. do 29. juna,  sa Zaječarskim pivom u ruci, odgovorno uživali u rok muzici, u najzelenijem zaječarskom parku Kraljevica. Da bi ovo izletište ostalo zeleno i čisto nakon 53. Zaječarske Gitarijade, kompanija HEINEKEN Srbija organizovala je sa svojim Zaječarskim pivom društveno odgovornu akciju „Za zelenu Srbiju“, u saradnji sa Ekostar Pak, Gradom Zaječarom i JKSP Zaječar.

Ovo je bio prvi put da se ovakva akcija organizuje u ovom obimu. Na celokupnom koncertnom prostoru Gitarijade i u kampu festivala,  postavljene su vidno obeležene kante i kontejneri za reciklažni otpad a tokom festivala prikupljeno je i poslato na reciklažu čak 300 kg plastičnih polipropilenskih čaša i aluminijumskih limenki

Cilj ove akcije je bio da se podigne svest posetilaca najstarije rok manifestacije u Evropi, i samih potrošača, o važnosti reciklaže i očuvanja životne sredine.

Kompanija HEINEKEN Srbija nastaviće da promoviše recikliranje kao odgovorni vid ponašanja tokom predstojećih letnjih festivala širom Srbije a Ekostar Pak će u svakoj sličnoj akciji sa zadovoljstvom biti podrška. 

EKOSTAR PAK DODELIO EKOSTAR POVELJU BEOGRADSKOM MARATONU

Posted Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

Prilikom ceremonije dodela posebnih priznanja, diploma i zahvalnica povodom 32. Beogradskog maratona 14. juna, Ekostar pak je dodelio EKOSTAR povelju Beogradskom maratonu za uspešnu organizaciju i sprovođenje akcije sakupljanja ambalažnog otpada za vreme trajanja manifestacije. Za vreme maratona organizovano je sakupljanje ambalažnog otpada duž cele trase maratona i uspešno sakupljeno preko 2 tone plastične ambalaže, limenki i kartona koje su prosleđene na reciklažu. 

Dodeljena EKOSTAR povelja predstavlja priznanje za visok nivo društvene odgovornosti i uspostavljanje efikasnog sistema sakupljanja i reciklaže ambalažnog otpada. Činjenica da je cela akcija sprovedena zajedničkim naporima Beogradskog maratona, Ekostar pak-a i Papir servisa FHB na namasovnijoj i najvećoj sportskoj manifestaciji u Srbiji daje celom poduhvatu još veći značaj jer nisu uspeh samo sakupljene količine otpada, već se priznanje odaje i za odgovorno ponašanje prema životnoj sredini, za visoku svest o potrebi edukacije i promocije odgovornog vlasništva nad otpadom. 

Istom prilikom Beogradski maraton je Ekostar pak-u dodelio Zahvalnicu za odgovorno upravljanje otpadom i na taj način odao posebno priznaje Ekostar pak-u za učestvovanje u organizacji 32. Beogradskog maratona.


Ekostar povelja je napravljena od reciklažnog materijala i delo je akademskog vajara Dejana Dimovskog

Akcija Trash izazov u okviru kampanje „Pogledaj oko sebe“ EU delegacije, Ministarstva evrointegracija i Ministarstva zaštite životne sredine

Posted Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

U akciji „Trash izazov Srbija“, u kojoj su učestvovali zaposleni u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, predstavnici ambasada zemalja članica Evropske unije, volonteri iz Filološke gimnazije, udruženja, nevladine organizacije i građani, očišćeno je šetalište Savskog keja i priobalje Save iza novobeogradskih blokova 45 i 70. Akciju je podržao Ekostar Pak obezbedivši kese, rukavice i tehničku pomoć.

Zajedno sa 200 učesnika, Savski kej su čistili i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, a u sklopu ekološke kampanje „Pogledaj oko sebe“. 

„Ova inicijativa je bila izuzetno dobra i zabavna, jer pored toga što smo se družili, učinili smo nešto veoma korisno i možemo da budemo ponosni na rezultate našeg rada. Zaštita životne sredine je kompleksna oblast i potrebno je preduzeti mnogo mera i akcija, a reč je o dugoročnom pristupu“, rekao je Fabrici. 

On je dodao da je u proteklih 40 godina, Evropska unija uspostavila „zlatni“ standard po pitanju zaštite životne sredine tako što je donela ogroman broj direktiva i zakona, kako bi ceo prostor Evrope bio bolji za život. 

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kazao je da ne postoji bolji partner od EU kada je u pitanju zaštita životne sredine i da bi se trebalo ugledati na nju. 

„Naše nasleđe u kvalitetu i stanju životne sredine nije dobro zbog svih mogućih tehnoloških revolucija koje smo prošli. Međutim, želimo da preskočimo to kašnjenje koje imamo za EU, a to možemo da uradimo samo uz pomoć ovih dobrih ljudi i zemalja koji nam pomažu bez ikakvog kompleksa“, naveo je Trivan.

„Onoliko đubreta koliko jedan čovek može da napravi, ne mogu dvadeset njih da očiste. Moramo da učinimo sve da Beograd bude lepši i bolji. Jedan od glavnih pravaca u kojem će se ovaj grad razvijati jeste da bude čistiji i zeleniji, jer količina otpada koju imamo oko reke pokazuje da moramo odgovornije da se ponašamo, a EU je odličan primer koji treba da sledimo“, naglasio je Radojčić. 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da se tom akcijom daje doprinos čistijem Beogradu, ali i dizanju svesti da je neophodno voditi računa o čistoći grada. 

Kamion koji je bio pun prikupljenog i segmentiranog otpada, kese je odneo u centar za reciklažu JKP „Gradska čistoća“. Takođe, učesnici su iskoristili ovu priliku da pozovu ostale gradove širom Srbije da im se pridruže u ekološkom izazovu prikupljanja smeća.

Govor ministra Gorana Trivana.

Osnovci čistili obalu Ibra

Posted Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

U saradnji sa preduzećem Ekostar Pak iz Beograda (koje je podržalo tzv. herojski izazov, u okviru organizacije “Trash hero”) kraljevačka „Čistoća“ realizovala je aktivnost čišćenja obale reke Ibar sa ciljem podizanja ekološke svesti osnovaca

Jedino čista sredina je zdrava životna sredina. Znaju to dobro kraljevački osnovci, a kada mi odrasli uspemo da ih na tom putu pokvarimo (naravno, ne sve) – pitanje je za neke mnogo dublje psihološke analize.  U saradnji sa preduzećem Ekostar Pak iz Beograda (koje je podržalo tzv. herojski izazov, u okviru organizacije “Trash hero”) kraljevačka „Čistoća“ realizovala je aktivnost čišćenja obale reke Ibar sa ciljem podizanja ekološke svesti osnovaca. Pored predstavnika JKP „Čistoča“, svoju podršku dali su osnovci iz škole „Svetpzar Marković“, njihova učiteljica Tatjana Krstić i koordinatorom organizacije„Trash hero“ Vladimir Milićević.

– Izašli smo na teren sa željom da očistimo gradski kej i obalu Ibra i da damo svoj doprinos u saniranju posledica poplave, koja se dogodila pre nekoliko dana i kako bismo uticali na usvajanje svesti o tome da je neophodno da  stvorimo čistu sredinu za nas i buduće generacije. Ekostar Pak nam je obezbedio rukavice, majice i džakove u raznim bojama za primarno odvajanje otpada koje će JKP “Čistoća“ sakupiti, a kasnije preraditi, odnosno reciklirati – kaže Neda Stefanović, ekolog JKP „Čistoća“.

Žute džakove osnovci su punili odbačenom plastikom, sive – limenkama, crvene – staklom, a u  crne je išao komunalni otpad. Do sada je „Čistoća“ organizovalo nekolikoa akcija čišćenja, ali je pružala i logističku podršku mnogim akcijama čišćenja zelenih površina. Prošle godine ovo preduzeće je na Beograskom  sajmu dobilo zahvalnicu za pomoć u organizovanju prve akcije čišćenja svetske organizacije „Lets do it“.

Kako u ovom preduzeću najavljuju, JKP „Čistoća“ će, u okviru projekta sa Odsekom za zaštitu živtone sredine, imati i jesenja čišćenja zelenih površina.

Vest je preuzeta sa:
https://www.krug.rs/vesti/drustvo/4781-osnovci-cistili-obalu-ibra.html

Trash izazov i u Bogvadji

Posted Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

Srbiju ovog proleća potresa prva eko revolucija u kojoj se organizacije, institucije, kompanije i pojedinci samoorganizuju i čiste životnu sredinu pokušavajući da se oslobode divljih deponija i otpada koji se nalazi,  nažalost,  od  Subotice do Vranja,  na mestima na kojima ne bi trebao da bude. “Trash izazov Srbija”  se proširio i na Bogovađu i to simbolično 5. juna na Svetski dan zaštite životne sredine. Desetak migranata koji se nalaze u Centru za azil u Bogovađi uz asistenciju osoblja Caritasa Valjevo i u saradnji sa JKP Komunalac iz Lajkovca očistili su šumu u blizini  Centra za azil i divlju deponiju koja se nalazi na putu Bogovađa-Mionica.  Tom prilikom,  sa divlje deponije i iz okolne šume,  odvežena su četiri puna kamiona na lajkovačku deponiju.  Lokalno stanovništvo već godinama unazad pravi problem lajkovačkim komunalcima  i uz put pravi deponiju narušavajući prelepi ambijent ovog kolubarskog  sela.

U uklanjanju smeća pomogao je i inženjer  Sayed Mohammad Mirtayeb iz Irana.

„Mislim da treba da radimo na podizanju nivoa kulture i značaja zaštite životne  sredine.  Daleko je jeftinije investirati sredstva u edukaciju i prevenciju zagađenja nego u naknadno angažovanje ljudi i teške mehanizacije da se sanira već nastala šteta.  I naravno,  kada već dođe do zagađenja,  ugroženi su gradovi, sela  i ljudi koji rade na poslovima raščišćavanja ovakvih mesta. Danas smo se okupili ovde da uklonimo smeće iz šume i napravimo lepši pogled na svet“ kaže  ovaj, tridesetšestogodišnji Iranac.

Datum 5. Jun za Svetski dan zaštite životne sredine,  odredila je Generalna skupština UN jer se tog dana održala Кonferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. Na konferenciji se okupilo 113 država, koje su definisale zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine zarad budućih generacija.

“Trash izazov Srbija” je kampanja namenjena svim ljudima dobre volje, bez obzira na uzrast, a očigledno i na nacionalnost i versku pripadnost.  Današnju akciju  čišćenja podržali  su Ekostar Pak, JKP Gradska čistoća iz Lajkovca, Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, Caritas Valjevo, Imela farmacija i italijanska organizacija IPSIA ACLI.

Ekostar Pak u „Teslinom dvorištu“

Posted Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

Ekostar Pak je podržao manifestaciju „Matematika iz Teslinog dvorišta“ koju tradicionalno, šestu godinu zaredom, organizuju profesori i učenici Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“iz Pančeva.

Više od 40 učenika ove manifestacije je u promotivnim majicama Ekostar Pak-a izvodilo radionice i rešavalo sa učenicima osnovnih i srednjih škola logičke i matematičke zadatke napravljene od reciklabilnih materijala papira, drveta i plastike. Mogli su se videti tangram cvetovi, pitagorina čaša, uklizivači, mandale, platonova tela od cevčica, lavirinti, optičke iluzije, medijusova traka, ukrštenice, matematičke domine, igre koordinacije sa drvenim rekvizitom, projekcije figura…

Zajedno sa Ekostar Pak-om poslali su poruku da Srbija ima genijalnu decu, koju treba podržati i usmeravati, jer samo oni mogu da učine našu Srbiju lepšim mestom za život. „Dok se igramo, učimo i čuvamo našu planetu!“

PRIMARNA SELEKCIJA U NURDORU I DOMU KULTURE STUDENTSKI GRAD

Posted Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

Dom kulture “Studentski grad” i NURDOR, udruženje koje pruža pomoć deci oboleloj od raka I njihovim porodicama,  uključili su se u kampanju “Reciklirajmo zajedno” koju su pokrenuli Ekostar Pak i kompanija Jaffa. Postavljanjem namenskih kanti za otpad Ekostar Pak je omogućio primarnu selekciju otpada koji se generiše u ovim ustanovama. Preuzeće Papir servis FHB će preuzimati sakupljen otpad za reciklažu, a prihod od prodaje namenjen je potrebama ovih organizacija.

Uspostavljanjem saradnje između Ekostar Paka i Doma kulture “Studentski grad” i udruženja NURDOR, omogućiće se kontinuirana edukacija dece i mladih, korisnika ovih prostora, o značaju reciklaže u zaštiti životne sredine.

Kampanja Trash izazov Srbija i zvanično počela akcijama širom Srbije

Posted Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

Ekostar Pak i udruženja Trash Hero pokrenuli su kampanju Trash izazov Srbija širom Srbije tokom prethodnog vikenda u nekoliko gradova i opština u Srbiji. Eko heroji i eko zvezde iz partnerskih organizacija čistili su na Avali, Zrenjanjinu, Pančevu, Vranju i u Boleču.

Zajedno sa udruženjem Avala Green Life organizovana je velika akciju čišćenja pod nazivom Trash izazov Avala, a organizatori su zajedno sa preko 70 volontera iz celog Beograda očistili oko 5 tona otpada sa divlje deponije koja se nalazi na preko 3 hektara šume i preti da ugrozi jedno od najvažnijih prirodnih dobara koje Beograd ima. Podršku u čišćenju pružilo je i JKP Gradska čistoća koje je obezbedilo mehanizaciju i kamione da se otpad odveze, kao i GSP Beograd koji je ustupio autobus za volontere.

Nakon čišćenja je organizovan Trash izazov piknik – radionica o razvrstavanju otpada za decu a Avala Info poslužio je ručak od podavalskih specijaliteta za sve volontere.

Studenti Visoke škole primenjenih strukovnih studija iz Vranja zajedno sa svojim profesorima čistili su Borino brdo. U akciji je učestvovalo petnaest studenata i četiri profesorke. Očišćeno je izletište i prilazni put i prikupljeno desetak džakova različitog otpada, među kojima je bilo najviše PET ambalaže. Ova aktivnost studenata i profesora naišla je na odličan prijem kod izletnika koji su se zatekli na Borinom brdu kao i kod prolaznika. Studenti su izrazili veliko zadovoljstvo sto su ucestvovali u ovakvoj akcji i predlozili nekoliko potencijalnih lokacija za nove aktivnosti ovog tipa koje ce biti realizovane u toku naredna dva meseca.

Društvo za zaštitu životinja i prirode “Ekolibrijum“ je održalo akciju u Pančevu. Jedanaest učesnika očistilo je centralni deo naselja Stelište, jedno od najvećih pančevačkih naselja. Imajući u vidu da je skoro pokrenuta grupa Trash Hero Pančevo, verujemo da ovo neće biti jedina akcija u okviru Trash izazov Srbija kampanje.

U akciji Trash izazov Zrenjanin dvadeset volontera čistilo je i Plankov park, najstariji park u Zrenjaninu, koji je u prethodnom periodu drastično zapušten. Skupljeno je oko 160 kg smeća a ono što je posebno za pohvalu je da su sakupljene sirovine kao što su PET, staklo i aluminijum predati na reciklažu ili humanitarnim udruženjima koji se finansiraju prodajom ovih sirovina. Nakon akcije je u Kino klubu Zrenjanin upriličena projekciju dokumentarnog ekološkog filma „No Impact Man“  koji se bavi porodicom koja godinu dana živi po zero waste filozofiji, tj. žive ne stvarajući nikakav otpad.

Đaci i učitelji osnovne škole „Nikola Tesla“ u Boleču skupljali su otpad zajedno sa Ekološkim društvom Boleč. Rukavice koje su dobili u okviru kampanje Trash izazov koristiće deca na časovima prirode i društva u narednim akcijama čišćenja.

Ove akcije su zvaničan početak nacionalne kampanje Trash izazov Srbija koju su pokrenuli Ekostar Pak i Trash Hero sa željom da motivišu građane, organizacije i kompanije da očiste svoju okolinu i inspirišu druge na akciju.  Svako ko želi da organizuje akciju čišćenja može da se prijavi putem formulara na sajtu Ekostar Pak i dobiće besplatno kese i rukavice, kao i pomoć u organizaciji akcije. Formular i informacije o kampanji možete pronaći ovde.

Pozivamo sve građane da nam se u daljim akcijama.

Preko 200 eko heroja i eko zvezda čistilo Dorćol

Posted Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

Akcija Očistimo Donji Dorćol organizovana je u subotu, 11 maja na Donjem Dorćolu. Domaćini akcije bili su festival Mikser i Beogradski market a podržali su ih Trash Hero Beograd i Ekostar Pak u okviru kampanje Trash izazov Srbija.

Građani Beograda uz glumce, muzičare i umetnike koji žive na Dorćolu čistili su u tri zone (Anđeli parka, Eko – ratnici i Vatreni čistači) i takmičili se za zanimljive titule: Trash heroji Dorćola – tri pobednička tima po zonama koja su sakupila najveći broj kesa sa otpadom, zatim Heroji reciklaže – tim koji je sakupio odvojeno najviše otpada za reciklažu kao i Heroji duha – tim sa najduhovitijim imenom i Ekostar – Individualna zvezda akcije.

Nakon akcije čišćenja organizovana je žurka i besplatan pasulj, mrsan i posan, ali samo za one koji su bili vredni tj. za učesnike akcije.

Ekostar Pak je takođe organizovao radionicu o primarnoj separaciji otpada za decu i odrasle uz slatke poklon pakete Jaffa Crvenka.

Preko 200 učesnika skupilo je oko tonu komunalnog otpada i 300 kg selektovanog otpada – PET, aluminijum i staklo. Reciklabilan otpad doniran je humanitarnoj organizaciji Živimo zajedno.

Ako želite i vi da organizujete akciju čišćenja, prijavite se na sledećem linku: https://www.ekostarpak.rs/blog/trash-izazov-srbija-2/

RECIKLAŽOM OTPADA OBEZBEDILI LOPTE ZA ŠKOLU

Posted Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

Od prihoda ostvarenog prodajom ambalažnog otpada sakupljenog na 32. Beogradskom maratonu kupljeno 14 lopti Zemunskoj gimnaziji.

Ovogodišnji 32. Beogradski maraton prva je masovna sportska manifestacija u Srbiji na kojoj je organizovano odvajanje ambalažnog otpada za reciklažu i ujedno početak kampanje “Reciklirajmo zajedno” koju je pokrenuo nacionalni operater upravljanja ambalažnim otpadom Ekostar pak, zajedno sa Jaffom iz Crvenke. Na 11 eko ostrva postavljenih duž trase maratona, 55 učenika zemunske gimnazije angažovano je na sakupljanju odbačenih plastičnih boca i limenki. Sakupljeno je 2000kg ambalažnog otpada, a sav prihod od prodaje materijala Beogradski maraton je donirao Zemunskoj gimnazija, odnosno nabavio lopte za potrebe ove obrazovne ustanove.

Ekostar Pak, Jaffa i papir Servis na 32. zelenom Beogradskom maratonu

Posted Ostavite komentarPostavljeno u Vesti, Некатегоризовано

Na 32. Beogradskom maratonu održanom 14. aprila, zvanično je započela kampanja Reciklirajmo zajedno koju zajednički sprovode Ekostar Pak, Papir Servis i kompanija Jaffa iz Crvenke.

Beogradski maraton je prva masovna sportska manifestacija u Srbiji koja je organizovala sakupljanje ambalažnog otpada generisanog tokom samog događaja. Na 11 reciklažnih ostrva, postavljenih na trasi maratona sakupljeno je 2 tone plastične ambalaže, limenki I kartona. U velikoj akciji sakupljanja učestvovalo je 55 učenika Zemunske gimnazije, a Ekostar Pak će ovoj školi donirati lopte u vrednosti otpada predatog na reciklažu. Javno komunalno preduzeće Čistoća Beograd obezbedilo je odnošenje ostalog otpada, prvenstveno kora od banana I drugog voća koje su trkači dobijali kao okrepljenje tokom I nakon trke.

Pored brojnih sadržaja ovogodišnji maraton je imao I edukativni karakter. Ekostar Pak je u saradnji sa Jaffom, na eko ostrvu na Terazijama organizovao radionicu za mališane, ali I njihove roditelje. Svi oni koji su uspešno razvrstali otpadno staklo, metal, plastiku I papir u namenske šarene kante, nagrađeni su Munchmellow biskvitima.

Beogradskom maratonu će narednih dana biti uručeno priznanje Ekostar, kao prvoj sportskoj manifestaciji koja odgovorno upravlja ambalažnim otpadom. Organizatori najvećeg sportskog događaja u Srbiji najavili su da će sakupljanje otpadne ambalaže postati uobičajena praksa maratona: – Ono što je sport za zdravlje čoveka, to je reciklaža za zdravlje Planete. Beogradski maraton kao društveno i ekološki odgovorna manifestacija želi da bude primer dobre prakse koji će slediti drugi. Količine koje su sakupljene za reciklažu su svakako značajne, ali je još značajnija ekološka poruka koju smo zajedno sa Ekostar Pakom poslali, kako kroz aktivnosti na samom događaju tako i distribucijom 8.000 lifleta putem kojih su učesnike trke informisali kako o samoj akciji sakupljanja otpada za reciklažu, tako i o značaju da istu podrže time svojim odgovornim ponašanjem prema otpadu, – rekao je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.

NAJAVA: Trash izazov Avala

Posted Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

– akcija čišćenja i piknik-

21. april 2019. od 10 časova

Operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom Ekostar Pak i udruženja Trash Hero i Avala Green Life organizovaće veliku akciju čišćenja na teritoriji Avale dan uoči Svetskog dana planete Zemlje, u nedelju 21. aprila 2019. godine.  Tom prilikom će organizatori zajedno sa volonterima iz celog Beograda čistiti divlju deponiju na lokaciji Put za vinograde (kod skretanja za Vrčin). Ova divlja deponija se nalazi na preko tri hektara šume i preti da ugrozi jedno od najvažnijih prirodnih dobara koje Beograd ima.

Lokaciju možete pronaći ovde: https://goo.gl/maps/UqhWKNsg8r62

Trash izazov Avala će trajati od 10 do 12 časova a za sve učesnike su obezbeđeni alat, rukavice i vreće za sortiranje i sakupljanje otpada. Nakon čišćenja ćemo organizovati Trash izazov piknik – radionicu o razvrstavanju otpada za decu, ručak i druženje za sve volontere.

Ova akcija biće zvaničan početak nacionalne kampanje Trash izazov Srbija koju su pokrenuli Ekostar Pak i Trash Hero sa željom da motivišu građane, organizacije i kompanije da očiste svoju okolinu i inspirišu druge na akciju.  Svako ko želi da organizuje akciju čišćenja može da se prijavi putem formulara na sajtu Ekostar Pak i dobiće besplatno kese i rukavice, kao i pomoć u organizaciji akcije. Formular i informacije o kampanji možete pronaći ovde: https://www.ekostarpak.rs/trash-izazov-srbija/

Akciju na Avali će podržati i Fly011, Koly socks, Logical loops i restoran Đurđevdan a slatkiše će obezbediti Jaffa Crvenka.

Pozivamo sve građane da  nam se pridruže i pomognu da nam Avala ostane raj kakvog poznajemo.

NAJAVA: TRASH IZAZOV SRBIJA

Posted Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

Kampanja Trash Izazov Srbija zvanično započinje velikom akcijom čišćenja divlje deponije na Avali, gde svoj otpad odlaže 60 hiljada ljudi. Simbolično, sa Danom Planete Zemlje, udružiće svoje snage Ekostar Pak, Trash Hero Beograd i Avala Green Life.

Kampanju je najavila Dragana Katić iz Trash hero Beograd na TV Prva.

Ekostar Pak pod sloganom „Reciklirajmo zajedno“ i Trash Hero Beograd koji poručuje da: “ Svako može biti heroj!“, donosi krajnji rezultat, a to je čistije i zdravije okruženje za sve građane Srbije.

32. Beogradski maraton

Posted Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

Ovogodišnji 32. Beogradski maraton  će pored humanitarnih akcija i promocije: dobročinstva, aktivnog života, odgovornog vlasništva nad kućnim ljubimcima promovisati društvenu i ekološku odgovornost.

 Ovo će biti prvi put da se na jednom masovnom sportskom događaju u Srbiji organizuje sakupljanje ambalažnog otpada za reciklažu, sa ciljem da se podigne svest javnosti o značaju reciklaže.

32. Beogradski maraton će ujedno biti i događaj koji će označiti početak ekološke kampanje „Reciklirajmo zajedno“ koju zajedno sprovode Jaffa cakes, Ekostar Pak i Papir servis „FHB“, koji će omogućiti da se tokom manifestacije na 11 eko ostrva sakuplja plastični otpad za reciklažu.

Sav prihod od sakupljenog otpada tokom 32. Beogradskog maratona biće doniran Zemunskoj gimnaziji čiji učenici će i kao volonteri učestvovati na sakupljanju otpada na eko ostrvima.

Apelujemo na sve trkačice i trkače da PET ambalažu i ostali otpad odlože u blizini eko ostrva, i pozivamo sve građane Beograda da u nedelju podrže ovu akciju i iznesu ambalažni otpad iz svojih domova i odlože ga na nekom od eko ostrva.

Ekostar Pak na 26. Dečijem maratonu

Posted Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

Na ovogodišnjem 26. Dečijem maratonu održanom u ZOO vrtu poslali smo poruku da je reciklaža za zdravlje planete važna kao i sport za zdravlje čoveka. Družili smo se beogradskim predškolcima, trenirali da pravilno odvojimo otpad za reciklažu, a uspešne ekologe i trkače nagradjivali Jaffinim slatkim poklonima.

Zlatna medalja u trci na 250m pripala je Andjeli Jović iz Dečijeg Gaja, a mesta na pobedničkom postolju su zauzeli još i Uglješa Ragač (Srna) i Strahinja Ilić (Veseljko).

Ovo je drugi put u istoriji da devojčica bude i ukupni pobednik Dečjeg maratona, a prvi put da se ambalažni otpad sakuplja za reciklažu.