Foto konkurs „Srbija kroz eko objektiv“

Objavljeno Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

 

Ekostar Pak objavljuje konkurs pod nazivom „Srbija kroz eko objektiv“ za autorske fotografije životne sredine i prirodnih vrednosti u Republici Srbiji. Želja nam je da putem fotografija pokažemo lepote naše zemlje i promovišemo odgovoran odnos prema njima.

Kako učestvovati:

  1. Napravite fotografiju
  2. Pošaljite je na adresu ekostarpak@gmail.com sa podacima: ime i prezime autora i opis lokacije na kojoj je fotografija napravljena

Pravila učestvovanja

Na konkursu mogu učestvovati svi građani/ke Republike Srbije.

Autorska prava materijala sa kojim aplicirate ostaju u vlasništvu učesnika konkursa. Organizator nagradnog konkursa zadržava pravo da koristi pristigli materijal u promotivnim aktivnostima uz potpis autora.

Tehnički uslovi:

  • Veličina duže stranice prihvatljivih digitalnih fotografija ne može biti manja od 3.000 piksela
  • Tip datoteke može biti samo jpg ili png
  • Maksimalna veličina datoteke ne sme preći 20MB
  • Fotografije ne smeju da sadrže potpis autora, bilo kakvu imitaciju vodenog žiga ili naknadno unetog teksta preko fotografije
  • Jedan autor može učestvovati sa najviše pet fotografija

Nagrade:

Konkurs „Srbija kroz eko objektiv“ ima tri nagrade u jednakom iznosu od 100 EUR.

Nagradićemo dve najbolje fotografije po izboru korisnika društvenih mreža – Facebook i Instagram, odnosno dodeliti po jednu nagradu za fotografiju sa najviše lajkova na svakoj od navedenih društvenih mreža. Sve fotografije koje se šalju na e-mail adresu biće objavljene na nalozima Ekostar Pak a lajkovi će se sakupljati od 06. do 15. avgusta.

Posebna, treća nagrada će biti dodeljena fotografiji po izboru organizatora konkursa.

Pomenute novčane nagrade obezbediće Ekostar Pak. Svi autori će biti obavešteni o rezultatima konkursa putem e-mail adrese do 16. avgusta.

Ako imate pitanja u vezi nagradnog konkursa, budite slobodni da nas kontaktirate putem društvenih mreža ili na adresu: ekostarpak@gmail.com

Vremenski okvir konkursa:

Fotografije se šalju od 20. jula do 05. avgusta 2018.

Glasanje za fotografije na društvenim mrežama je od 06. do 15. avgusta 2018.

Izbor nagrađenih fotografija: 16. avgust 2018.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Facebook Instagram

Na Adi Ciganliji održana akcija čišćenja

Objavljeno Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

 

 

 

 

 

 

 

JCI Srbija u saradnji sa Let’s do it, Ekostar Pak, TrashHero organizovali su 2.juna akciju čišćenja na Adi Ciganliji kao najavu za Svetski dan čišćenja koji će se održati 15, septembra u 150 zemalja sveta.

Akciju je aktivno podržalo oko tridesetak učesnika uključujući studente Fakulteta za primenjenu ekologiju – Futura, a prikupljeno je 25 kilograma otpada. Volonteri su sakupljali na novobeogradskoj strani Ade – plaži i izletničkom delu.opuške od cigareta, koje radnici zaduženi za održavanje teško uspevaju da sakupe tokom svojih redovnih aktivnosti čišćenja. Želja organizatora je bila da ovom akcijom skrenu pažnju posetilaca Ade Ciganlije da opuške i drugo smeće odlažu isključivo u posude za to namenjene, ali i da najave Svetski dan čišćenja – najveću planetarnu akciju koja se održava svakog 15. septembra – World Cleaning Day.

 

JCI Srbija kao deo Junior Chamber International, međunarodne organizacije mladih lidera i preduzetnika, pokreti  Let’s do it i TrashHero  nameravaju da 15. septembra uz podršku portala www.volonteri.rs mobilišu mlade širom Srbije da se uključe u akciju Svetskog dana čišćenja i time doprinesu širenju svesti o životnoj sredini.

 

 

Akciju na Adi Ciganliji podržalo je i Ministarstvo zaštite životne sredine, a državni sekretar tog ministarstva, Ivan Karić, istakao je da male akcije pokreću velike događaje, kao i da zajednički udružene snage rešavaju i one naizgled „velike i nerešive“ probleme.

 

„Za ministarstvo je važno da podržava ovakve akcije koje korak po korak menjaju svest. Danas ćemo svi zajedno učestvovati u skupljanju pikavaca, samo da podsetim da je juče bio dan borbe protiv duvanskog dima, a borba za životnu sredniu nije samo čišćenje i borba protiv duvanskog dima, već je svaki naš dan, dan protiv zagađenja i za čistiju Srbiju“, ukazao je Karić.

Nacionalni koordinator Svetskog dana čišćenja, Dragana Katić, istakla je da je današnja akcija na Adi samo jedna u nizu promotivnih akcija, koje će najaviti Svetski dan čišćenja kada će se svi građani sveta okupiti oko zajedničke ideje – čistije životne sredine.

„Želimo da 15. septembra 5% populacije izađe na ulicu i u prirodu i da organizovano zajedno čisti. Ovo je jedna od najvećih civilnih akcija na planeti i ideja je da se svi ujedinimo i zajedničkim snagama suprotstavimo velikom problemu kao što je zagađenje otpadom“, zaključila je Katić.

Veliku podršku akciji pružio je i Ekostar Pak, operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom, obezbedivši rukavice, majice I zaštitne maske za učesnike. Srđan Gajić, izvršni direktor Ekostar paka objasnio je da su ovakve volonterske akcije značajne jer skreću pažnju na problem zagađenja prouzrokovan neodgovornim odnosom prema otpadu. – Bez obzira da li govorimo o opušku bačenom na plažu, plastičnoj boci u reci ili divljim deponijama širom Srbije, problem je u neodgovornosti pojedinca. Naš zajednički zadatak jeste da menjamo svest , a uloga operatera sistema je da omogućava građanima da sa svojim otpadom postupaju u skladu sa principima zaštite životne sredine. –

 

Akciju je podržala i inicijativa Evropske unije – European Sustainable Development Week.

Pobedimo plastiku

Objavljeno Ostavite komentarPostavljeno u Vesti

Povodom obležavanja 5. Juna – Svetskog dana zaštite životne sredine, JKP „Čistoća“ Kraljevo uz podršku Ekostar paka i Papirservisa je organizovala akciju pod nazivom „Pet flaša za PET torbu“ na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu. Učesnici akcije koji su doneli 5 praznih boca za reciklažu su dobili poklon – eko ceger za kupovinu izrađen od recikliranog polietilena.

Dan životne sredine je ove godine  je u svetu posvećen borbi protiv zagađenja plastikom, pa je slogan manifestacije „Beat Plastic Pollution“ (Pobedi plastiku). Stručnjaci i ekološke organizacije upozoravaju da ako se hitno ne preduzmu drastične mere za smanjenje zagađenja plastičnom ambalažom, u svetskim morima i okeanima će do 2050.godine biti više plastičnog otpada nego riba.

Želja organizatora akcije “Pet flaša za PET torbu” je da utiču na širenje svesti građana Kraljeva o značaju reciklaže i pravilnog tretmana plastične ambalaže, kao i važnosti prevencije nastanka otpada. Smanjenje korišćenja plastičnih kesa je jedan od prioriteta zemalja Evropske unije, a ova inicijativa podržana je i u Srbiji od strane Ministarstva zaštite životne sredine, pojedinih trgovinskih lanaca i samih građana koji se rado odazivaju ovakvim akcijama. Učenici osnovnih i srednjih škola učestvovali su u akciji, čime je poseban fokus stavljen na edukaciju dece i mladih.

JKP “Čistoća” Kraljevo je uz podršku operatera sistema Ekostar pak i Papirservisa započelo uspostavljanje sistema primarne selekcije putem namenskih kesa za ambalažni otpad koje se dele domaćinstvima zainteresovanim da učestvuju u procesu reciklaže. Na ovaj način se doprinosi smanjenju odlaganja otpada na deponju i ponovnom iskorišćenju ambalažnog otpada.

 

 

 

EKOSTAR PAK NA KONFERENCIJI RECIKLAŽA – ČUVAR ŽIVOTNE SREDINE

Objavljeno Postavljeno u Vesti

Business and Economy Center pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i u partnerstvu sa gradskim Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, 15. novembra 2016. godine je organizovao konferenciju sa međunarodnim učešćem na temu reciklaže komunalnog i ambalažnog otpada – Reciklaža – čuvar životne sredine. Konferencija je organizovana u okviru projekta Zeleni forum.

Na ovoj konferenciji su predstavljene obaveze i ciljevi koje je Srbija preuzela u segmentu povećanja stepena reciklaže ambalažnog i komunalnog otpada, realnog stanja na terenu, objektivnih i subjektivnih prepreka da se postojeća zakonska rešenja primene, kao i potrebne mere da se sadašnje stanje niskog stepena reciklaže u Srbiji prevaziđe, ali i pozitivna iskustva iz razvijenih zemalja Evrope koji su uspešno primenili koncepte reciklaže.

AKCIJA „TREES FOR THREES“

Objavljeno Postavljeno u Vesti

U okviru zajedničke akcije, košarkaški klub „Partizan NIS“ u saradnji sa kompanijom „Ekostar Pak“ donirao je sadnice gradu Beogradu za svaku pogođenu trojku košarkaša ovog kluba.

Tokom Superlige u 2016-oj godini, košarkaši su postigli 87 trojki, tako da je u Beogradu  04.11.2016-e godine posađeno 87 novih sadnica catalpa nane na lokaciji kasarne „Vasa Čarapić“ na Banjici.

AKCIJA ČIŠĆENJA VELIKOG RATNOG OSTRVA

Objavljeno Postavljeno u Vesti

U petak 22. aprila 2016. za „Dan planete Zemlje“ Ekostar Pak je saradnji sa JKP Gradskim zelenilom i kompanijom Legend World Wide organizovao akciju čišćenja Velikog ratnog ostrva.

Akcija je sprovedena pod sloganom „Sačuvaj planetu – recikliraj!“

U akciji je učestvovalo oko 70 studenata Fakulteta za primenjenu ekologiju – Futura, Geografskog fakulteta u Beogradu, kao i Visoke turističke škole. Ekostar Pak je ovom prilikom obezbedio rukavice i kese za akciju čišćenja kao i ručak za sve učesnike, dok je kompanija Legend obezbedila majice sa porukom recikliraj i sačuvaj planetu. Ovom prilikom sakupljeno je oko 1t PET ambalažnog otpada.

Kompanija Legend je na kraju akcije čišćenja dodelila 3 nagrade studentima – vaučere za kupovinu u njihovim radnjama.

Sponzor akcije je i kompanija MG Mivela koja je ovom prilikom donirala vodu za učesnike.

EKOSTAR PAK U NAXI OAZI 2015

Objavljeno Postavljeno u Arhiva

I ove godine u okviru projekta Naxi Oaza koji se održava u periodu od 27.06. do 19.07. unutar Delta City-ja, vaš ekološki partner Ekostar Pak je tradicionalno organizovao edukativne ekološke predstave za najmlađe. Ekostar Pak svojim predstava omogućava da se najmlađima kroz zabavu i interakciju sa glumcima približi značaj reciklaže i ekologije.

Eko Klovn Gagi je na zanimljiv način deci ispričao kako se treba ophoditi prema planeti zemlji i kako je možemo spasiti jer „rezervnu“ planetu nemamo. Pomoć mu stiže od dva animirana lika Zeke Peke i Svica Svete, koji deci na zanimljiv način pričaju šta je to reciklaža, šta možemo sve reciklirati, kako nastaje električna energija i kako možemo štedeti istu.

Dodatno je nastupao i Tomislav Magi, mađioničar generalne magije, realizator mađioničarskih predstava, majstor specijalnih pozorišnih i filmskih efekata. Dobitnik je mnogih nagrada na susretima mađioničara Evrope, gde je osvojio i dva Grand Prix-a.

„Priče sa reke“ je edukativna predstava u kojoj se radnja odvija na obalama reke Dunav. On sa svih strana svojim vodenim tokom obavija oazu prirode u srcu Beograda – Veliko ratno ostrvo. Dvoje malih junaka dolaze na ostrvo u potrazi za kućicom na drvetu, o kojoj im je njihov deka govorio. U kućici pronalaze staru knjigu i započinju veliku avanturu kroz koju ih vode životinje koje će ih upozoriti na nemarnost ljudi prema prirodi.

KONFERENCIJA “UPRAVLJANJE OTPADOM U SRBIJI – IZAZOVI SAKUPLJANJA”

Objavljeno Postavljeno u Arhiva

U okviru pratećeg programa 11. Međunarodnog sajma životne sredine – ECOFAIR firma „Greentech“ je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Udruženjem KOMDEL i Beogradskim sajmom organizovala konferenciju „Upravljanje otpadom u Srbiji – izazovi sakupljanja“, gde je Vaš ekološki partner Ekostar Pak učestvovao sa prezentacijom „Uloga operatera u razvoju sistema upravljanja ambalažnim otpadom“.

Na prošlogodšinjoj konferenciji „Perspektive industrije reciklaže ambalažnog otpada“ organizovanoj u okviru ECOFAIR-a predstavnici industrije reciklaže ambalažnog otpada i operateri sistema predstavili su potencijale, ali i probleme postojećeg sistema upravljanja otpadom. Kako je nedostatak sirovine za reciklažu ocenjen kao ključni problem daljeg razvoja industrije reciklaže ambalažnog otpada, ovogodišnja konferencija je u fokusu imala sakupljanje ambalažnog otpada.

Konferenciju su otvorili predstavnici Ministarstva poljoprivredne i zaštite životne sredine, Aleksandar Vesić, šef odseka za strateška dokumenta i standarde i Radmila Šerović, načelnik odeljenja za upravljanje otpadom. Predstavnici resornog ministarstva su u svojim izlaganjima napravili osvrt na rezultate donošenje seta „zelenih“ zakona 2009. godine kojima su postavljeni temelji za razvoj reciklažne industrije i primenu EU standarda u oblasti upravljanja otpadom. Najavili su ovom prilikom donošenje Uredbe o planu smanjenja ambalažnog otpada za period 2015-2019. kojom se propisuju nacionalni ciljevi za reciklažu i ponovno iskorišćenje otpada. Nacionalni ciljevi su bili tema kako tako i prošlogodišnje konferencije, jer oni predstavljaju ključni instrument za dalji razvoj sakupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u Srbiji.

Vojislav Stanković, direktor operatera Ekostar Pak se u svom izlaganju osvrnuo na nedostatke sistema upravljanja otpadom u Srbiji kao što su: nedovoljno angažovanje inspekcije, pojava nelojalne konkurencije, nekontrolisano izdavanje dozvola novim operaterima. Kao ključne probleme u sakupljanju kada su neformalni sakupljači u pitanju naveo je uslove u kojima se vrši sakupljanje i nelojalnu konkurenciju, a u javnim komunalnim preduzećima lošu infrastrukturu za separaciju ambalažnog otpada.

Pored Ekostar Pak-a, na konferenciji su prezentovali generalni direktor Greentecha Mihail Mateski, Peter Hodoček predstavnik FEAD-a (Evropska federacija industrije otpada), Jelena Kiš menadžer Recan fonda za reciklažu limenki, kao i Jelena Ratković rukovodilac službe deponovanja otpada u Javnom komunalnom preduzeću “Čistoća” iz Kragujevca.

U nastavku se nalaze dokumenti i prezentacije sa konferencije:

(Prezentacija Vojislav Stanković, EKOSTAR PAK)

(Prezentacija Mihail Mateski, GREENTECH)

(Prezentacija Jelena Kiš, RECAN)

(FEAD dokument)

EKOSTAR PAK NA NAXI KIDS VIKENDU

Objavljeno Postavljeno u Arhiva

30. i 31. avgusta ispred Immo Outlet Centra na Novom Beogradu održan je Naxi kids vikend u organizaciji Naxi radija. U sklopu Naxi kids vikenda mališani su imali priliku da prisustvuju edukativnoj predstavi “Priče sa reke” koju je za njih priredio Vaš ekološki partner Ekostar Pak.

Najmlađi posetioci su kroz predstavu, čija se radnja odvija na Velikom ratnom ostrvu, i druženju sa glumcima uživali u nezaboravnoj avanturi dvoje mladih junaka. U potrazi za kućicom na drvetu, o kojoj im je njihov deka govorio, naši junaci pronalaze staru knjigu i, uz pomoć životinja koje ih upozoravaju na nemarnost ljudi prema rekama, zajedno sa mališanima uče o značaju zaštite životne sredine.

Ekostar Pak je i ovaj put svim posetiocima podelio brojne poklone.